Mobile

Novi iPhone ‘procurio’ na Internet

Slučajno ili namerno, jedan softver inženjer Applea izgubio je prototip  primerak u pivnici u Redwood Cityju. Appleova strogo čuvana tajna odjednom se našla posvuda na Internetu.  Tačnije, prototip novog iPhonea pojavio se na Internetu mesecima pre nego što bi bio pušten u prodaju.

Novi telefon ima impresivne novitete, poput kamere na prednjoj strani koja omogućuje vođenje video razgovora, a i puno bolju rezoluciju ekrana. A kako je došlo do toga da se prototip pojavi u javnosti?

Tako što je jedan softver inženjer Applea izgubio svoj probni primerak u jednoj pivnici, tačnije ostavio ga na šanku kad je napustio pivnicu.

Barmen je telefon pružio gostu do njega, koji je kasnije, kod kuće, ustanovio da ono što ima nije ni trenutni ni raniji model iPhonea, nego nešto novo. Kao takvo, umesto da ga vrati Appleu – što zakon u Kaliforniji od njega traži, jer čak i zaboravljeni telefon ima zakonitog vlasnika! – on ga je, kako izveštavaju mediji, za 5 hiljada dolara ustupio web sajtu Gizmodo, koji se bavi  elektronskim novitetima. Gizmodovi eksperti su telefon rastavili, pregledali i tvrde na nema nikakve sumnje da se radi o novom modelu, opremljenom i novim operativnim softverom.

Ovo je prv puta da je neka poslovna tajna procurila iz Applea, poznatog po tome što svoje informacije vrlo dobro čuva. Apple je u međuvremenu Gizmodu uputio službeni zahtev za povrat prototipa čime je indirektno potvrdio da se zaista radi o novom iPhoneu koji bi se u prodaji trebao pojaviti tek sredinom leta.

Gizmodo je objavio da iPhone OS 4 ima fotoaparat od 5 mpx sa blicom, dve kamere za videokonferencije, metalni srebrni rub koji više nije zaobljen, mikro SIM karticu (kao iPad), dodatni spoljni mikrofon i odvojene tastere za podešavanje glasnoće. Pored toga, prototip izgleda znatno tanje od svojih prethodnika, a navodi se tek da ima memoriju XXGB.

Leave a Reply