Mobile

Apple obara rekorde prodaje

haxx0red.Američka gigant Apple izvestio je da je u prvom ovogodišnjem tromesečju ostvario rast dobiti, što pokazuje da su kupci prkos padu ekonomskih aktivnosti i dalje spremni da troše na njihove relativno skupe proizvode

U prva tri meseca 2009. Appple, čiji su ključni proizvodi Macintosh kompjuteri, te multimedijalni uređaji iPhone i iPod, ostvarila prihode u visini 8,16 milijardi dolara, u poređenju sa 7,51 milijardom u istome tromesečju godine ranije. Dobit joj je skočila 15 posto, na 1,21 milijardi dolara, sa 1,05 milijardi dolara u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Na međunarodna tržišta otpada 46 posto prodaje te američke kompanije. A što se tiče pojedinih proizvoda, najbolje se prodavao iPhone, sa 3,79 miliona plasiranih komada u prva tri meseca 2009., u poređenju sa 1,7 miliona godinu ranije.

Apple je istovremeno prodao 2,22 miliona Mac kompjutera, što je 3 posto manje nego u prvom kvartalu prošle godine. Ali, to je bilo uglavnom očekivano budući da je Apple u martu lansirao novu liniju tih računara, što je kupce odvratilo od kupovine starijih modela koji se postupno ukidaju. Prodaja iPod media playera porasla je 3 posto, na 11,01 miliona komada.

Leave a Reply