Mobile

Apple Pay za mobilna plaćanja

Uz nove pametne telefone i pametni sat, Apple je ove nedelje predstavio i svoju novu uslugu pod nazivom Apple Pay.

O toj usluzi se špekulisalo već nekoliko nedelja u susret Appleovom velikom događaju, a sada je Apple to i službeno potvrdio. Možda se stvarno radi o velikoj prekretnici kada je usluga mobilnog plaćanja u pitanju, a u svakom slučaju Cook je ovu novotariju objavio ovako: ‘Apple Pay će zauvek izmeniti način na koji kupujemo’.

Sigurno se pitate o čemu se tačno radi? Mnogi od vas već znaju da danas postoje kartice koje samo prislonite na uređaje u trgovini i sistem automatski naplaćuje robu koju ste kupili a vama uzima određenu svotu novca s računa. Ono što nam je Apple ponudio je slična usluga, samo upakovana u iPhone uređaje. Dakle, u budućnosti ćete doći sa svojim iPhone uređajem na blagajnu i kada će biti trenutak za plaćanje kupljene robe samo ćete prisloniti svoj pametni telefon na za to predviđeno mesto. Uređaj će se povezati s vašim pametnim telefonom i obaviti transakciju.

Ova usluga biće omogućena zahvaljujući NFC (Near Field Communication) tehnologiji koju drugi proizvođači mobilnih telefona koriste već nekoliko godina, kao takođe i za mobilna plaćanja. Apple s ovom uslugom ništa novo nije predstavio, a po prvi put veoma kasni za konkurencijom.

Kako su poručili iz Apple-a ovo je vrlo siguran način plaćanja i ne trebate brinuti oko privatnosti. U jednom delu govora pomenuto je čak da Apple ni u jednom trenutku neće znati koliko ste novaca potrošili (zvuči nerealno, zar ne?).

Ako ćete poželeti da koristite ovu uslugu trebaće vam iPhone 6 ili iPhone 6 Plus jer će to biti za sada jedini uređaji na kojima će ta usluga funkcionisati. Ono što se od vas traži je povezivanje vaše bankarske kartice s ovom uslugom, a nakon toga slobodno možete u šopingovanje dok vam ne ponestane novca.

Leave a Reply