Mobile

Apple se sprema za predstavljanje iPhone 5

Apple će sledeće nedelje predstaviti novu verziju iPhonea, iPhone 5, kojeg sa nestrpljenjem očekuju miliona fanova Appleovih pametnih telefona.

“Skoro je tu” je šifrirana poruka kojom su novinari pozvani na konferenciju za novinare u sredu u San Franciscu, pa bi se predstavljanje “Petice” moglo dogoditi i na taj dan. Novi iPhone 5 podržavaće 4G LTE bežičnu mrežu, i navodno će iPhone 5 raditi na mrežama u Evropi, SAD-u i Aziji, ali ipak je moguće da uređaj neće u svim državama podržavati sve LTE mreže.

LTE je najnovija generacija bežične tehnologije koja korisnicima omogućuje surfovanje, razmenu i preuzimanje sadržaja pri velikim brzinama. Na ovoj tehnologiji rade i Samsungovi uređaji. Najnoviji iPad kompatibilan je sa LTE mrežom, ali samo na mrežama kompanija AT&T i Verizon.

Uprkos popularnosti iPhonea, Apple drži drugo mesto na tržištu pametnih telefona sa 16 posto udela na tržištu u drugom tromesečju, dok je na prvom mestu južnokorejski Samsung sa 32,6 posto. Sledi finska Nokia sa 6,6 posto, tajvanski HTC sa 5,7 posto i kineski ZTE s 5,2 posto.

Leave a Reply