Google Android · Mobile

Apple tužio i Samsung Galaxy S3

Američka informatička kompanija “Apple ” podnela je novu tužbu usmerenu na dobijanje zabrane u SAD najnovijeg modela “pametnih” mobilnih telefona kompanije “Samsung” – “galaksi S3”, objavljeno je danas na veb sajtu boursier.com.

“Galaksi S3” se tako pridružio listi “smartfona” i “tablet” uređaja firme “Samsung” za koje “Epl” traži zabranu prodaje u SAD.

Sud u Kaliforniji je ocenio da je “Samsung” izvršio kršenje nekih “Eplovih” patenta i kopirao njegove popularne uređaje – “tablet” uređaj “ajped” i “pametni” mobilni telefon “ajfon”, osudivši južnokorejsku kompaniju da plati više od milijardu dolara odštete.

“Epl” sada traži privremenu zabranu prodaje niza “Samsungovih” telefona, pre svega iz palete “galaksi”, koje su, između ostalih, prodavali telekomunikacioni operateri AT&T, “Verizon” i “T-mobajl”,a među njima su i neki od najnovijih modela kompatibilnih sa 4G telefonijom, objavio je francuski list “Nuvel observater”.

Osam modela za koje se traži privremena zabrana su: “galaksi S 4G, “galaksi S2 AT&T”, “galaksi S2 skajroket”, “galaksi S2 T-mobajl”, “galaksi S2 Epik (Epic) 4G”, “Galaksi S šoukejs (Showcase)”, “droid čardž (Ćarge) i “galaksi privejl (Prevail)”.

“Galaksi S3”,lansiran pre tri meseca, do sada nije bio obuhvaćen zahtevom za zabranu.

“Epl” i “Samsung”, dve rivalske kompanije koje prodaju više od polovine “smartfonova” i “tableta” u svetu, ukrstile su ove godine koplja u sudovima u nekoliko zemalja, a u petak, 24. avgusta, je sud u Seulu presudio da su obe strane odgovorne za kršenje patentnih prava.

“Epl” je, istovremeno, izgubio u Japanu sudsku bitku protiv “Samsunga”, preneli su francuski elektronski mediji.

Američka firma je optuživala južnokorejsku za krađu patenata.

Japanski sud je, međutim, ocenio da tehnologije primenjene u “pametnim” mobilnim telefonima – “galaksi” i “tablet” uređajima južnokorejske kompanije ne krše patentna prava na uređaje “ajfon” i “ajped” njegovog američkog konkurenta. (izvor: Tanjug)

Leave a Reply