Mobile

Apple vs. Samsung: bitka se nastavlja

Dva najveća svetska proizvođača mobilnih telefona – američki Apple i južnokorejski Samsung – pojavili su se pred jednim sudom u Kaliforniji u vezi sa sporom oko patentnih prava za te tražene uređaje.

Apple tvrdi da je Samsung kopirao dizajn njegovih popularnih uređaja iPhonea i iPara, u proizvodnji njegove linije uređaja pod nazivom Galaxy. Tvrdeći da su njegova autorska prava narušena Epl traži odštetu od dve i po milijarde dolara.

Samsung uzvraća da ima dokaze da je 2006. godine – mesecima pre nego što je Apple početkom 2007. predstavio svoj prvi ajfon – razvijao sopstvenu generaciju pametnih telefona pravougaonog dizajna sa zaobljenim ivicama, kakav sada primenjuju obe kompanije.

Analitičari kažu da je u suštini reč o tome ko će prevladati na svetskom tržištu mobilnih telefona i tablet kompjutera, vrednom 312 milijardi dolara. Samo od aprila do juna ove godine u svetu je prodato više od 400 miliona mobilnih uređaja. Samsung je poslao naručiocima više od 50 miliona svojih telefona, gotovo dvostruko više nego Epl.

Očekuje se da će danas započeto suđenje trajati nekoliko nedelja.

Leave a Reply