Mobile

BlackBerry beleži 45% pada prihoda

Proizvođač mobilnih telefona Blekberi, zabeležio je drastičan pad u svom poslovanju ove godine. Kompanija je izgubila skoro jednu milijardu američkih dolara i zabeležila 45% pada prihoda.Najnoviji podaci ove kompanije, nisu nikoga iznenadili. Kompanija je ranije u toku godine izvestila investitore da bi gubici u periodu od juna do avgusta mogli iznositi oko milijardu US dolara. Ukupna cifra od 965 miliona US dolara, nije mnogo manja od najvljene, ali svakako nije ni manje zabrinjavajuća.

„To je nezavidna situacija, pogotovo na domaćem tržištu u Kanadi, gde smo se svi nadali da će novi model Blekberi 10, smanjiti gubitak i brendu Blekberi dati mogućnost povratka u trku na tržištu smart telefona,” izjavio je Brajan Džekson, direktor IT sektora kompanije „World Canada”.

blackberry-z10

Cifre Blakberijeve prodaje daleko su ispod konkurencije. Tokom tri meseca, ova kompanija beleži prodaju od svega 3.7 miliona Blekberi telefona širom sveta. Epl je prodao 9 miliona iPhone-a za samo tri dana. Što je jo gore, Blekberi je priznao da se deo te prodaje odnosi na stare modele, a ne novih modela iz serije 10.

U međuvremenu holding kompanija „Fairfax Financial” se nada da kupi Blekberi za 4.7 milijardi US dolara, ali su još nepoznati planovi koje ova kompanija ima sa Blekberijem. Kako premijer Stiven Harper tvrdi da država nema nikakvu ulogu u kanadskim preuzimanjima, tako se dogovor sve više čini neizvodljivim.

Pretpostavka je da do kupovine neće doći, jer prema objavama situacija za Blekberi se iz dana u dan pogoršava.

Leave a Reply