Mobile

BlackBerry OS7 i Bold Touch 9900/9930

Nekoliko nedelja unazad pričali smo o BlackBerry-jevom novom operativnom sistemu, novim modelima i još nekim novostima. BlackBerry je već sada, umesto sredinom maja, najavio svoj novi operativni sistem OS7 i dva Bold Touch telefona, koja će ga koristiti. Iako pomalo neinventivnog naziva BlackBerry-jev novi OS donosi nekoliko bitnih novina, tako da staro ime 6.1 nikako nije bilo dovoljno “veliko” da ga predstavi.
Stari modeli ovog proizvođača  neće podržavati OS7, samo oni telefoni koji u budućnosti budu predstavljeni, s tim što će ga imati i Bold Touch 9900 i 9930. Prva velika novina jeste unapređen korisnički interfejs koji će odvajati lične podatke/sadržaje od poslovnih i omogućiti lakše prelaženje iz personalnog u biznis mod korišćenja.

Sledeća velika novina svakako je unapređeno grafičko i Java okruženje, koja omogućavaju veću brzinu i bolje renderovanje sadržaja u interfejsu telefona, ali i tokom pregledanja internet stranica. Sam Web pretraživač dobio je podršku za HTML5 i bolje korisničko iskustvo vezano za video sadržaje. Universal Search aplikcija, koju smo upoznali na OS-u v6 ostaje i na Sedmici, ali dobija glasovnu podršku, odnosno pretraživanje sadržaja na glasovni upit.

Odmah po uključivanju telefona moći ćete da obrađujete i menjate sve najpoznatije Office i PDF fajlove, a ostale aplikacije koje se nađu na telefonu dolaze u Full modu. Dodatne specifikacije očekuju nas uskoro.

BlackBerry Bold Touch 9900 i 9930
Oba novonajavljena Bold telefona imaju wide ekran dijagonale 2.8 inča i QWERTY tasaturu. Iako ekrani nisu na nivou današnjih standarda, što se dijagonale tiče, ipak imaju daleko veću rezoluciju nego što je uobičajeno – VGA. Prvi, 9900 model je quad-band GSM i tri-band HSPA+ telefon, dok je drugi, 9930, sa dual-band CDMA/quad-band GSM podrškom i dual-band HSPA+ global roamingom. Oba telefona imaju snažan i brz 1.2GHz procesor potpomognut sa 768 MB RAM memorije, uz 8GB interne i microSD slotom za kartice velikog kapaciteta. Ako baš želite najsočnije detalje obradovaće vas vest da je procesor Snapdragon MSM8255(GSM)/MSM8655(CDMA) sa Scorpion CPU i Adreno 205 GPU čipom, kamera rezolucije 5 megapiksela sa 720p video snimanjem, reprodukcija HD video zapisa, redizajnirana – uprošćena, ali unapređena tastatura, Wi-Fi – 802.11 b/g/n na 2.4 GHz i 802.11 a/n na 5 GHz veza, NFC podrška, GPS sa A-GPS opcijom i Bluetooth povezivanje. Naravno, tu je i USB sinhronizacija i OTA prenos podataka sa ličnim i poslovnim računarom i čuveni BlackBerry servis sinhronizacije i razmene E-mail poruka. Oba telefona će biti dostupna na leto, a cene nisu najavljene.

Podeli

 

Mi2Mobile

Leave a Reply