Mobile

Blackberry preuzima Nokijinu fabriku u Nemačkoj

Kanadska kompanija RIM, koja proizvodi mobilne uređaje Blackberry, preuzeće veliki deo zaposlenih iz pogona Nokije u Bochumu, koji potkraj leta proizvodnju iz Nemačke premešta u rumunski Kluž

Bochum je idealno mesto za ekspanziju u Evropi i Nemačkoj, što zbog blizine velikih klijenata poput Vodafonea i T-Coma, što zbog kvalifikovane radne snage“, rekao je predsednik RIM-a Thorsten Heins na konferenciji za novinare u Duesseldorfu.

Heins je najavio da bi zbog planirane pojačane ekspanzije marke Blackberry i u Evropi broj zaposlenih u Bochumu mogao da poraste na 500. RIM se pre svega oslanja na stručnjake sa Ruhrskog univerziteta u Bochumu na kom se nalazi jedan od vodećih svetskih instituta na području telekomunikacija. “Severozapadna regija Nemačke je vodeća regija na području mobilne telekomunikacije“, rekao je Heins.

Blackberry 8310 & 8100

U Bochumu će biti smešten RIM-ov istraživački centar, ali se na toj lokaciji neće proizvoditi mobilni uređaji. Heins je naglasio da RIM za dolazak u Bochum neće dobiti subvencije od Evropske unije, kao što je to bio slučaj sa Nokijom.

Finski proizvođač, koji je početkom godine, uprkos pozitivnim poslovnim rezultatima, odlučio da zatvori jedini pogon u Nemačkoj, te da ga preseli u rumunski Kluž, već se mesecima nalazi na udaru nemačke javnosti zbog optužbi da zloupotrebljava evropske subvencije.

Leave a Reply