Mobile

BlackBerry unapredio zastitu poruka na BBM-u

Kompanija BlackBerry, lider na tržištu sigurnih komunikacija, unapredila je zaštitu najpoznatije aplikacije za slanje poruka u realnom vremenu BBM (BlackBerry Messenger), dodavanjem još jednog nivoa šifrovanja (enkripcije) podataka pri razmeni poruka sa drugim mobilnim platformama.

Dodatnom zaštitom, bez obzira na to da li je reč o privatnim korisnicima, malom i srednjem preduzeću, korporaciji ili organizaciji kojoj je potrebna visoka bezbednost, korišćenje brzine, pouzdanosti, bolje saradnje i privatnosti koju omogućava BBM je još kvalitetnije.

„BBM Protected“ je osmišljen kako bi pružio potpunu zaštitu sadržaja poruke od trenutka kada je ona poslata, do trenutka prijema na telefon i to kroz nekoliko nivoa zaštite:

  • Poruke između „BBM Protected“ korisnika su zaštićene uz tzv. PGP model na osnovu kojeg pošiljalac i primalac poruke imaju jedinstvenu enkripciju kao i automatske šifre tj. ključeve za potpisivanje poruka. Ključevi su generisani na samim uređajima prema FIPS 140-2 sertifikovanim kriptografičkim modelima i u vlasništvu su kompanije.
  • Svaka poruka koristi novi, slučajni simetrični ključ za šifriranje poruka.
  • Trostruki DES 168-bitni BBM ključ za šifrovanje na smartfonu pošiljaoca korišćen je da potvrdi identitet pošiljaoca i „otvori“ poruku na telefonu primaoca.
  • TLS enkripcija između smartfona i BBM infrastrukture pomaže u zaštiti BBM poruke od prisluškivanja ili manipulacija.
  • BBM i kompanija Blackberry nemaju mogućnost posredovanja u razmeni podataka i nijedan podatak ne ostaje na serverima kompanije BlackBerry.

 

 

„BBM Protected” je izgrađen na osnovu proverenog modela zaštite kompanije BlackBerry, a kojoj su poverenje ukazale organizacije širom sveta, koje se bave zaštitom podataka i bezbednošću. Siguran put počinje u samom hardveru BB uređaja, preko softvera i aplikacija koje štite BBM poruke, do krajnjeg primaoca. Takođe, BBM aplikacija i unutar uređaja poput iOS i Android smartfona štiti poslate podatke. Kada je BBM Protected isključen na uređaju, poruke su zaštićene BBM enkripcijom, koja se oslanja na TLS.

 

Na ovaj način su sve informacije zaštićene i na jednom mestu objedinjuju aplikacije i servise koje BlackBerry može da ponudi korisnicima i kompanijama kroz uslugu EMM – upravljanje mobilnim servisima u korporacijama.

Aplikaciju za Android uređaje moguće je besplatno preuzeti preko Google Play Store prodavnice, a za Apple uređaje (iPhone telefoni i mobilni uređaji) preko prodavnice App store, koje su već instalirane u svim modelima smartfona.

Leave a Reply