Mobile

Sigurnost Bluetootha 3.0

Prošlonedeljnom najavom verzije 3.0 protokola Bluetooth pojavila su se neka pitanja vezana za sigurnost izmenjenog protokola.

Naime, nova verzija protokola je zapravo kombinacija postojećeg Bluetooth standarda i standarda 802.11g. Glavni razlog odustajanja od principa prenosa podataka korišćenih u prethodnim verzijama protokola leži u činjenici da standard 802.11g omogućava višestruko veće brzine komunikacije od onih koje postiže sam Bluetooth.

Sa druge strane, prednost Bluetootha ej činjenica što za taj protokol postoji velik broj široko prihvaćenih aplikacija i usluga. Na ovaj način će korisnici zapravo dobiti dobro poznate funkcionalnosti Bluetooth uređaja koji će međusobno komunicirati na puno većim brzinama.

Pored toga, Bluetooth omogućava i sigurniju komunikaciju u peer-to-peer mrežama jer je komunikacija kriptovana za razliku od ad-hoc mreža u Wi-Fi okruženju gde je razmena podataka u tekstualnom obliku podrazumevani način rada. Enkripcija podataka u Blouetoothu 3.0 izvedena je korišćenjem algoritma AES-CCMP.

Leave a Reply