vodafon
Mobile

British Telecom i Vodafon sarađuju sa britanskom obaveštajnom agencijom

Neke od vodećih svetskih telekomunikacionih kompanija, kao što su BT i Vodafon, u tajnosti sarađuju sa britanskom obaveštajnom agencijom GĆQ kojoj dostavljaju detalje o telefonskim razgovorima, mejlovima i Fejsbuk stranicama svojih klijenata, piše danas “Gardijan”.

BT, Vodafon, američka kompanija Verajzon i još četiri manja provajdera dozvolili su GĆQ da u tajnosti neograničeno pristupa njihovoj mreži podvodnih kablova, može se videti iz dokumenata koje je objavio bivši američki obaveštajac Edvard Snouden.

vodafon

Tim kablovima se prenosi veliki deo telefonskih razgovora u svetu i saobraćaja na Internetu.

“Gardijan” je u junu otkrio detalje o ambicioznim programima za prikupljanje podataka koje koristi GĆQ sa ciljem da prikupi što više sadržaja iz Internet i telefonskog saobraćaja. Ispostavilo se da GĆQ može da pristupi optičkim kablovima i da skladišti ogromne količine podataka i do 30 dana. Ta operacija, nazvana Tempora, traje već 20 meseci.

Nemački list “Zidojče cajtung” juče je objavio najosetljiviji aspekt ove operacije -imena komercijalnih kompanija koje u tajnosti sarađuju sa GĆQ i omogućuju toj agenciji da pristupi privatnoj komunikaciji njihovih klijenata.

List je naveo da je video kopiju interne prezentacije GĆQ u pauerpointu iz 2009. koja se odnosi na Temporu. (tanjug)

Leave a Reply