Mobile

Četvorojezgrarni NVIDIA Tegra 3 čip postavlja nove standarde

NVIDIA je danas kročila u eru četvorojezgrarnog mobilnog računarstva sa predstavljanjem NVIDIA® Tegra® 3 procesora omogućavajući perfomanse na nivou PC-a, duže trajanje baterije i unapređeno mobilno iskustvo na tabletima i telefonima. Prvi svetski četvorojezgrarni tablet sa Tegra 3 procesorom je ASUS Eee Pad Transformer Prime.

Poznat od ranije pod kodnim imenom “Project Kal-El”, Tegra 3 procesor omogućava do tri puta veće grafičke perfomanse u odnosu na Tegra 2 čip i do 61% nižu potrošnju energije. Ovo na kraju omogućava industrijski najbolje trajanje baterije od 12 sati kada je u pitanju reprodukcija HD video materijala.

Tegra 3 procesor implementira novu tehnologiju poznatu pod imenom Variable Symmetric Multiprocessing (vSMP), koja je u procesu patentiranja. vSMP uključuje peto “dodatno” jezgro koje je specijalno dizajnirano da zahteva jako malo energije. Glavna četiri jezgra su specijano dizajnirana za poslove koji zahtevaju visoke perfomanse i generalno troše manje energije nego dvojezgrarni procesori.

Tokom poslova koji zahtevaju manje energije, kao što je reprodukcija muzike, pregled video klipa ili sinhronizacija u pozadini, Tegra 3 procesor kompletno isključuje svoja četiri jezgra i umesto njih koristi “dodatno” jezgro. Za zadatke koji zahtevaju visoke perfomanse kao što je pregled internet stranica, multitasking ili igranje igara, Tegra 3 procesor isključuje pomenuto “dodatno” jezgro.

“Peto jezgro kompanije NVIDIA je fenomenalno rešenje”, izhavio je Nathan Brookwood, istraživač u kompaniji Insight 64. “vSMP tehnologija u Tegra 3 procesoru produžuje radni vek baterije mobilnih uređaja sledeće generacije tako što koristi manje energije kada su u pitanju poslovi koji nisu preterano zahtevni a kada su perfomanse bitne onda ih isporuči”.

Tegra 3 četvorojezgrarni procesori su dopunjeni sa novim 12-jezgrarnim NVIDIA GeForce® GPU-om koji omogućava stvarniju grafiku sa dinamičnim osvetljenjem, efektima fizike i okruženja u visokoj rezoluciji. Uz to podržava i 3D stereo tehnologiju, nudeći tako mogućnost programerima da ožive sledeću generaciju mobilnih igara.

Za milione koji igraju igre na mobilnim uređajima Tegra 3 procesor omogućava iskustvo koje se može uporediti sa konzolom. Nudi potpunu podršku za igračke kontrolere omogućavajući tako korisnicima da igraju igre na svom tabletu ili super telefonu, ili povežu uređaj sa velikim HD televizorom za najbolje iskustvo. Takođe Tegra 3 platforma koristi i više puta nagrađivanu 3D Vision tehnologiju kompanije NVIDIA i automatski konvertuje OpenGL aplikacije u stereo 3D kako bi korisnici iskusili 3D na velikom 3D TV-u (koristeći HDMI™ 1.4 tehnologiju).

Tegra 3 procesor omogućava u industriji…
· Najbrže internet iskustvo – sa ubrzanim Adobe Flash Player 11, HTML5 i WebGL tehnologijama i optimizovanim Javascript endžinom.
· Najbrže aplikacije – sa odličnim perfomansama za multimedijalne aplikacije, kao što su foto i video aplikacije.
· Najbrži multitasking – za kretanje između aplikacija koje često koristite, kao što je slušanje muzike i igranje igara.
· Najbrži i najkvalitetniji gejming – uključujući Tegra Zone™ igre koje su specijano optimizovane za Tegra 3 procesor kao što su Shadowgun, Riptide GP, Sprinkle, Big Top THD, Bladeslinger, DaVinci THD i Chidori.

Ključne i najbitnije poruke:
· Tegra 3 procesor redefiniše potrošnju energije i mobilne perfomanse sa:
o Prvim četvorojezgrarnim ARM Cortex A9 procesorom.
o Novom vSMP tehnologijom koja uključuje peto CPU jezgro koje radi na nižoj frekvenciji i troši izuzetno malo energije.
o GeForce GPU sa 12 jezgara, tri puta većim grafičkim perfomansama u odnosu na Tegra 2 procesor, a uključuje i podršku za stereoskopski 3D.
o Novi video endžin sa podrškom za 1080p video visokog profila na 40 Mbps.
o Do tri puta veći memorijski protok.
o Dodva puta brži signalni procesor.
· Do kraja 2011. godine očekuje se 40 igara a preko 15 Tegra 3 igara se trenutno razvoja za Tegra Zone, besplatnu market aplikaciju kompanije NVIDIA koja omogućava korisnicima da vide najbolje igre koje su optimizovane za Tegra procesor.
· Tegra 3 procesor je trenutno u proizvodnji. Programeri mogu naručiti Tegra 3 Developer Kit kako bi kreirali aplikacije za uređaje sa Tegra procesorima kao što su tableti i super telefoni na adresi developer.nvidia.com/tegra.

Leave a Reply