mobilne pretnje
Mobile

Četvrtina korisnika ne shvata ozbiljno rizik od mobilnih sajber pretnji

Mobilni uređaji su popularniji nego ikada, ali njihovi vlasnici i dalje ne pridaju veliki značaj opasnostima sa kojima mogu da se susretnu. Prema istraživanju kompanija Kaspersky Lab i B2B International, 28 odsto korisnika ne zna ništa ili zna vrlo malo o štetnim programima za mobilne uređaje.Ovo neznanje daje veliku prednost sajber kriminalcima.

Istraživanja pokazuje da je samo 47 odsto pametnih telefona baziranih na Androidu i 61 odsto Android tableta zaštićeno antivirusnim rešenjem, dok 26 odsto pametnih telefona i 43 odsto tableta nisu zaštićeni čak ni lozinkom. Interesantan je podatak da 27 odsto ispitanika nije svesno postojanja sajber pretnji koje targetiraju mobilne telefone, a 26 odsto je izjavilo da su svesni njihovog postojanja, ali da ih te pretnje ne brinu.

mobilne pretnje

mobilne pretnje

Da stvari budu još gore, 18 odsto nezaštićenih Android pametnih telefona sadrže upravo one informacije koje napadači traže: PIN kodove za bankovne kartice, šifre za onlajn banking sisteme i druge finansijske podatke. Oko 24 odsto ispitanika čuva šifre za pristup svom profilu na socijalnim mrežama, ličnom i poslovnom i-mejlu, VPN-u i drugim osetljivim resursima na svojim uređajima. Čak i kad korisnici ne žele da podese šifru da bi zaustavili neovlašćen pristup svojim uređajima, oni i dalje čuvaju privatne i-mejlove (49 odsto), poslovne i-mejlove (18 odsto), kao i „podatke koje ne bi voleli da izađu u javnost” (10 odsto) na svojim pametnim telefonima.

Prema istraživanju, korisnici Androida se susreću sa onlajn pretnjama češće od korisnika koji imaju uređaje bazirane na Windows-u*. Korisnici čiji uređaji koriste Windows više su upoznati sa pretnjama i u 9 od 10 slučajeva trude se da zaštite svoje uređaje. Nadalje, istraživanje je pokazalo da se tokom perioda od 12 meseci 41 odsto korisnika pametnih telefona i 36 odsto korisnika tableta susrelo sa zloćudnim aplikacijama; 18 odsto korisnika pametnih telefona i 24 odsto korisnika tableta bili su žrtve hakovanja onlajn servis računa; dok su 43 odsto korisnika pametnih telefona i 50 odsto korisnika tableta bili žrtve finansijskih napada. Procena za sve uređaje bazirane na različitim platformama jeste 31 odsto za zloćudne aplikacije, 14 odsto za hakovanje onlajn servis računa i 43 odsto za finansijske sajber napade, što je značajno manje nego procene za uređaje koji samo koriste Android.

 

„Nije iznenađujuće što se danas korisnici mobilnih uređaja mnogo češće susreću sa onlajn pretnjama: uređaji su sposobni da urade mnogo više nego pre i mnogo više ljudi ih koristi, pa naravno sve to više privlači kriminalce. Da bismo sprečili da korisnici postanu žrtve napada, savetujemo ih da zaštite svoje uređaje protiv sajber pretnji i budu posebno pažljivi sa osetljivim podacima na njima”, rekao je Viktor Jablokov, šef sektora za mobilne uređaje kompanije Kaspersky Lab.

Kaspersky Internet Security for Android štiti uređaje bazirane na Androidu od poznatih i novih mobilnih pretnji. Pored anti-malware i anti-phishing zaštite, obuhvata i tehnologije Anti-Theft i Privacy Protection. Rešenje ne utiče u velikoj meri na performanse operativnog sistema i na trajanje baterije.

Da bismo pružili još detaljnije informacije i popunili rupe u znanju, Kaspersky Lab je napravio video o evoluciji pretnji za mobilne telefone. Detaljnije informacije, uključujući podatke o mobilnim pretnjama, različitim vrstama pretnji i načinima na koje se uređaj može zaraziti mogu biti pronađene u izveštaju „The Enemy on your Phone” na Securelist.com.

Leave a Reply