kina-mobile
Mobile

China Telecom i Netease lansiraju novu mobilnu čet aplikaciju WeChat

Korporacija „China Telecom“, najveći nacionalni provajder fiksne telefonije i treći po veličini mobilni operater, formirao je zajedničko preduzeće sa kompanijom „Netease doo” kako bi zajedničkim snagama pokrenuli alatku za mobilno četovanje, nazvanu Jisjin.

Ovaj potez označava prvo svetsko ujedinjenje u zajedničko ulaganje od strane telekomunikacionog operatera i internet kompanije. Analitičari ističu da je približavanje između ovakvih kompanija u industriji posalo trend, jer obe strane pokušavaju da istraže poslovne mogućnosti u mobilnom internet sektoru.

kina-mobile

U ovom novom preduzeću, „China Telecom” poseduje većinski udeo od 73 odsto, a projekat je nazvan Džeđiang Jisjin tehnološka saradnja. Zajedničko preduzeće ima upisan kapital vredan 200 miliona juana (32.43 miliona američkih dolara), i odgovorno je za razvoj i poslovanje tek pokrenute aplikacije za poruke Jisjin.

Zvaničnici iz obe navedene firme, ne kriju da ovim poduhvatom žele da pruzmu primat od veoma popularne slične aplikacije Ve Čet (WeChat) koji trenutno dominira tržištem, a koji je u vlasništvu kompanije „Tencent Holdings AD”.

Pored standardnih funkcija, kao što su toki-voki glasovne poruke i deljenje fotografija, najveća razlika je u tome što je prethodni Ve Čet (WeChat) sposoban da šalje besplatne pisane i glasovne poruke na bilo koji mobilni telefon korisnika, bilo da li korisnik ima instaliranu Jisjin aplikaciju ili ne.

Vilijam Ding, osnivač i glavni rukovodioc kompanije „Netease” izjavio je da je domaće tržište instant poruka daleko od zasićenja, da trenutna tržišna konkurencija nije dovoljna i da tržištu treba više izbora.

Tencent s druge strane u svom finansijskom godišnjem izveštaju navodi da u ovoj godini ima oko 236 miliona novih korisnika na mesečnom nivou, što je trostruko više u odnosu na prethodnu godinu.

Leave a Reply