Mobile · Notebook-Netbook

Tablet računari – igračka ili poslovni alat?

Savremeno poslovno okruženje stalno se menja, delimično kako bi održalo korak s napretkom tehnologije i promenom zahteva moderne radne snage.

Neke organizacije su se brzo prilagodile implementirajući poslovni model temeljen na mobilnosti, kako bi ostale konkurentne i zadovoljile očekivanja svojih korisnika, a koja su često duboko ukorenjena u korisničkom iskustvu. Međutim one organizacije koje tek treba da razviju alternativne mobilne strategije ili uređaje, suočiće se s jazom u tehnološkim inovacijama između kompanije i njenih korisnika.

Organizacije koje ne ulažu napore kako bi premostile ovaj jaz u inovacijama suočavaju se s rizikom da postanu percipirane kao oni koje je pregazilo vreme, ne samo u očima korisnika, već i od strane svojih (i potencijalnih) zaposlenih. Postavlja se pitanje – šta se može učiniti kako bi se premostio taj jaz? Postoji li prilika za uređaje poput tableta da uđu u kraljevstvo organizacija, ili su oni zauvek osuđeni da budu igračka?

Venue 8 Pro Tablet On Desk

Tomislav Juraga, regionalni direktor kompanije Dell za Jugoistočnu Evropu, navodi da su očekivanja zaposlenih temeljena na njihovim iskustvima kao korisnika različitih proizvoda i usluga. Zbog uvođenja novih proizvoda i aplikacija, smanjenja razlike između poslovnog i privatnog života, sve veće popularnosti društvenih medija, oni sada žele jednak izbor funkcionalnosti u svom poslovnom životu, kao što navikli da imaju u privatnom.

 

To uključuje opciju ličnog izbora kada se govori o tehnologiji, jednostavnom i sigurnom pristupu njihovim privatnim i poslovnim nalozima na jednom uređaju, mogućnosti da rade s bilo kojeg mesta i u vreme kada im najviše odgovara. Tehnologija može biti konfigurisana prema individualnom korisniku i to je ono što korisnici preferiraju i što im omogućava da budu maksimalno efikasni i produktivni. Nedavno objavljeni rezultati serije anketa, koje je kompanija Intelligent Office sprovela u SAD-u i Kanadi, pokazuju da 58 odsto ispitanika veruje da tehnologija predstavlja nadogradnju njihovih sposobnosti.

Man Using Venue 8 Pro Tablet At Work

 

Kao odgovor na nova očekivanja i zahteve zaposlenih, javlja se veliki broj različitih poslovnih modela. Četiri modela koja se najčešće implementiraju su: Corporate Issued, Corporate Owned Personally Enabled (COPE), Choose Your Own Device (CYOD) i Bring Your Own Device (BYOD). Svaki od ovih modela utiče na način poslovanja, produktivnost i korporativnu kulturu, ali i na način kako se IT rešenja i uređaji nabavljaju i implementiraju u poslovnu infrastrukturu.

 

Navedeni modeli dizajnirani su kako bi pomogli organizacijama da se uhvate u koštac s „inovacijskim jazom“ ili jednostavno rečeno, disparitetom između očekivanja zaposlenih u segmentu tehnologije (najčešće repliku uređaja koje koriste kod kuće) i onoga što im kompanija može osigurati. Mnoge organizacije još uvek pokušavaju da pronađu načine kako da se suoče sa izazovima sigurnosti, kompatibilnosti opreme i mrežne funkcionalnosti. Sa velikim brojem različitih operativnih sistema, softvera i uređaja na tržištu dolazi i dodatni sloj kompleksnosti upravljanja i sigurnosti korporativnih podataka i sastava koji nisu u korporativnom vlasništvu. Stoga su i brojne korporacije usporile implementaciju BYOD modela zbog zabrinutosti za sigurnost i moguće povećanje troškova koje bi izazvala nadogradnja postojeće IT infrastrukture. Pokušaj zatvaranja inovacijskog jaza doveo je do povećanog korišćenja modela, koji stvaraju ravnotežu između rizika i kontrole, poput COPE-a i CYOD-a koji pružaju mogućnost pronalaženja srednjeg puta između zahteva IT tima i zaposlenih.

 

Za organizacije koje se bore s prihvaćanjem inovacija zabrinjavajuć je podatak da će se ovaj jaz produbiti. Analitičari prognoziraju da će razvoj tehnologije dovesti do novih promena u poslovnom okruženju. Tako Juniper Researchnavodi da će broj smart telefona i tablet uređaja doseći milijardu do 2018.[ii] godine. Dodatno, prema analitičkoj kući Gartner, globalna potrošnja za informatičku tehnologiju u 2014. godini iznosiće 3,8 triliona dolara, odnosno 3,1 odsto više u odnosu na 2013. godinu, dok tablete smatraju glavnim faktorom rasta na tržištu uređaja[iii].

 

 

 

Zbog rastuće popularnosti tablet računara, ove godine se očekuje porast prodaje u ovom segmentu za čak 53 odsto[iv]. I dok  ih zaposleni nekih organizacija već uveliko koriste, mnoge još uvek razmatraju u koje segmente poslovnog okruženja ih mogu uvesti. Modeli poput CYOD-a i BYOD-a idealni su pogotovo za uvođenje nove kategorije tableta – one koja spaja komercijalne potrebe sa željama korisnika. Ovi uređaji dizajnirani su za povezivanje s poslovnim okruženjem – spajajući različite nivoe performansi, dizajna i brzinu odziva sistema, koje korisnici vole, istovremeno dajući IT sektorima dodatne mogućnosti zaštite i mogućnost integrisanja u postojeće korporativno okruženje, potpunu kompatibilnost s postojećim Windows aplikacijama i Microsoft Office-om.

 

Tehnološke inovacije se neće zaustaviti, kao ni očekivanja i zahtevi zaposlenih, zbog čega možemo očekivati produbljivanje inovacijskog jaza i zaostajanje organizacija koje se neće dovoljno brzo prilagoditi promenama. Međutim, organizacije koje preduzmu potrebne korake i uvedu poslovnu mobilnost ostvaruju veću verovatnoću za dostizanje uspeha, postaju moderan i poželjan poslodavac i konkurentan igrač na tržištu s rastućom produktivnošću. Poslovni tableti su u najboljoj poziciji da pomognu u zatvaranju inovacijskog jaza i postanu prepoznati kao legitimni poslovni alat u modernom poslovnom okruženju.

Leave a Reply