Mobile

Deloitte: U 2014. godini korišćenje nosive tehnologije će rasti, prodaja phableta nadmašiće prodaju tableta

U najzanimljivije trendove sektora tehnologije, medija i telekomunikacija (TMT) za 2014. godinu ubrajaju se procenjena prodaja 10.000.000 predmeta nosive tehnologije, udvostručenje broja pretplata na televizijske kanale u 50 miliona domaćinstava, porast prava na prenos premijum sportskih programa za 14%, prvenstveno severnoameričkih sportskih liga i evropskog fudbala, kao i mogući porast broja poseta internet stranicama, navodi se u 13. izdanju Deloitte-vih Globalnih predviđanja u TMT sektoru.

Uz to, u 2014. godini prognozira se porast prodaje fableta – pametnih telefona većih dimenzija koji su kombinacija mobilnog telefona i tableta – u odnosu na tablete za 25 milijardi dolara, dok se ukupna vrednost prodaje pametnih telefona, tableta, ličnih računara, televizora i igračkih konzola procenjuje na više od 750 milijardi dolara, nakon čega sledi dalja konvergencija načina korišćenja od strane potrošača.

Samsung Galaxy Note 3 + Gear

“Iako je situacija u vezi sa nosećom tehnologijom uglavnom neizvesna, predviđamo da će zahvaljujući interesu potrošača doći do stvaranja unosnog tržišta na kojem će prihodi od prodaje „haj tek” naočara, satova i traka za vežbanje dostići 3 milijarde dolara. Takođe, suprotno ranijim očekivanjima, prognozirano je i udvostručenje korisnika pretplatničkih televizijskih kanala, komentariše Jelena Galić, direktor u Sektoru za poslovni konslating u Deloitte-u. “Osim toga, prodaja pametnih telefona, čiji se prihodi za 2014. godinu procenjuju na 375 milijardi dolara, najviše će rasti u grupi osoba starijih od 55 godina.”

Usluge slanja instant poruka (instant messaging services,IMS) će u 2014. godini činiti oko 70% svih poruka koje se šalju putem mobilnih telefona, dok će istovremeno činiti tek 3% ukupne vrednosti u ovom segmentu. Svaki dan će se mobilnim telefonima slati 70 milijardi poruka, od kojih će samo 21 milijarda biti SMS-ovi. Međutim, prema procenama za ovu godinu, prihodi od razmene poruka kretaće se oko 100 milijardi dolara, za razliku od samo 2 milijarde dolara prihoda od razmene instant poruka (IM) putem mobilnog telefona. Količina razmenjenih instant poruka ( IMS) i SMS-ova u svetu će rasti, iako se na nekim razvijenim tržištima može očekivati pad SMS-ova i rast instant poruka.

Kao što je već pomenuto, najveći porast prodaje pametnih telefona biće zabeležen u grupi osoba starijih od 55 godina. “Ova će grupa predstavljati dodatni izazov za operatore, posebno u njihovom nastojanju da ih zainteresuje za korišćenje naprednih funkcija pametnih telefona, umesto dosadašnjeg korišćenja mobilnih telefona za uspostavljanje poziva i slanje SMS poruka. Svakako, operatori moraju biti spremni za ovaj izazov, posebno zato što očekujemo da četvrtina vlasnika pametnih telefona neće preuzeti ni jednu jedinu aplikaciju “, navodi Galić.

Izveštaj pruža i uvid u period posle 2014. godine i predviđa ” oluju svih oluja ” u smislu stvaranja preduslova kojim bi masovni otvoreni on – lajn kursevi ( Massive Open Online Courses , MOOCs ) činili više od 10% svih kurseva u oblasti visokog obrazovanja i konstantne edukacije u kompanijama. Trend pokreću nova tehnologija, alternativni načini edukacije i potreba za brzim i trajnim usavršavanjem veština, što ukazuje na dugoročno enormni rast ove vrste obrazovanja, čak i uz minimalno negativno odstupanje u 2014. godini.

Ovogodišnja Predviđanja takođe se bave i telemedicinom i prognoziraju da će ona do određene mere zameniti posete lekara. Prelomna tačka u njenoj primeni postaće vidljiva u 2014. godini, delom zbog pritiska ka smanjenju medicinskih troškova s jedne strane i unapređenja zdravstvene zaštite s druge, ali uglavnom zbog promena u tehnološkoj i telekomunikacionoj infrastrukturi.

Druga glavna obeležja i detalji iz ovogodišnjih predviđanja trendova u tehnologiji, medijima i telekomunikacijama koji će ove godine uticati na tržište:

Tehnologija
• Masovni otvoreni on – lajn kursevi ( Massive Open Online Courses , MOOCs ): još nisu u zoni proboja, ali im predstoji svetla budućnost – Prijavljivanje studenata na onlajn kurseve porašće 100% u odnosu na 2012. godinu, na više od 10.000.000 kurseva, ali niska stopa završetka studija u 2014. godini biće upravo u tom obliku studiranja. Rastuća svest o važnosti on – lajn edukacije primoraće obrazovne institucije da povećaju ulaganja u to područje, iniciraju širenje prihvatanja akreditacija stečenih putem on – lajn studiranja i primenu ovog načina obuke u preduzećima.
• Telemedicina: vizita 21. veka – Svet će zabeležiti 100.000.000 e – vizita (eVisits) , što znači moguću uštedu više od 5 milijardi dolara u poređenju sa ličnim posetama lekara i rast od 400% u odnosu na 2012. godinu.
• Jedan za sve: stratifikacija tržišta tableta – Broj proizvedenih malih tableta ( dimenzije ekrana ispod 9 inča ) prvi put premašuje broj velikih tableta ( dimenzije ekrana više od 9 inča ). Očekujemo da će se baza malih tableta do kraja prvog tromesečja povećati na 165.000.000 uređaja, što je blaga prednost u odnosu na 160.000.000 velikih tableta.
• Noseća tehnologija: U 2014. godini očekuje se prodaja 10.000.000 pametnih naočara, traka za vežbanje i satova u vrednosti od 3 milijarde dolara. U ovoj se grupi najveći prihodi očekuju od prodaje pametnih naočara, tačnije oko četiri miliona naočara po prosečnoj prodajnoj ceni od $ 500. Prognozira se prodaja četiri miliona pametnih traka za vežbanje po prosečnoj ceni od $140 kao i dva miliona satova po prosečnoj ceni od 200$ .
• Konvergentni uređaji u domaćinstvu u vrednosti 750 milijardi dolara: sve bliže stabilizaciji – Prodaja pametnih telefona, tableta, ličnih računara, televizora i konzola za video igre u 2014. godini trebalo bi da premaši 750 milijardi dolara, što je porast za 50 milijardi dolara u odnosu na 2013. godinu i gotovo dvostruko više od ukupne realizacije iz 2007. godine. Čini se da sledi stabilizacija: prihodi od prodaje i dalje će rasti, ali sporije nego u proteklih deset godina, uz očekivanu gornju granicu od oko 800 milijardi dolara godišnje.

Mediji i industrija zabave
• Dupliranje pretplate na televizije – Broj domaćinstava koja su pretplaćena na dve ili više usluga ove vrste dostići će 50.000.000 do kraja 2014. godine, pri čemu se od dodatnih pretplata očekuje prihod od oko 5 milijardi dolara. Dodatnih 10.000.000 domaćinstava biće pretplaćeno na premijum programe u sklopu već postojeće pretplate na druge usluge, kao što je širokopojasni pristup.
• Pravo na emitovanje sportskih premijum programa: dodatna premija – Vrednost emitovanih sportskih premijum programa porašće na 24,2 milijarde dolara, tj.14%, odnosno 2,9 milijarde dolara u odnosu na 2013. godinu. Povećanje u naknadama za pravo emitovanja biće posledica novih ugovora određenih vodećih evropskih fudbalskih i važnijih severnoameričkih sportskih liga.
• Merenje gledanosti televizije: Merenje gledanosti domaćih televizijskih programa trebalo bi za desetine miliona gledalaca biti sve tačnije zahvaljujući uvođenju hibridnog merenja. Ovakvo merenje omogućava uključivanje gledanosti putem ličnih računara, tableta i pametnih telefona u ukupnu gledanost, ali i drugih podataka, kao što su odabir kanala putem digitalne zemaljske i satelitske televizije kao i zapisa servera o korišćenju usluge videa na zahtev.
• Izvođačka prava podižu prihode od emitovanja muzičkih zapisa – Prihodi od izvođačkih prava, tj. naknada za pravo emitovanja muzičkih zapisa u javnosti, po prvi put bi trebalo da premaše milijardu dolara, što je značajan iznos za 16 milijardi dolara vrednu industriju muzičkih zapisa.

Telekomunikacije
• Fableti nisu osmo čudo sveta – Prodaja fableta, tj. pametnih telefona sa ekranom dimenzija 5-6,9 inča, činiće četvrtinu prodatih pametnih telefona, što u brojkama iznosi 300.000.000 uređaja i dvostruko je više nego u 2013. godini i desetostruko više u poređenju sa 2012. godinom. Nakon inicijalnog uspeha postignutog među korisnicima, 2014. bi mogla biti prelomna godina za fablete, jer udeo korisnika pametnih telefona koji će biti spremni da koriste uređaj većih dimenzija neće biti toliko visok.
• Generacijski jaz među korisnicima pametnih telefona: Najveći godišnji rast prodaje pametnih telefona na razvijenim tržištima biće zabeležen među korisnicima starijima od 55 godina. Do kraja godine udeo vlasnika pametnih telefona iz ove starosne grupe trebalo bi se povećati na 45-50%, što je oko 70% niža penetracija nego u starosnoj grupi do 54 godine.
• SMS poruke naspram instant razmene poruka – Usluge instant razmene poruka putem mobilnog telefona ( IMS ) će sa 50 milijardi poruka dnevno više nego dvostruko premašiti promet od 21 milijardu SMS – ova .
• Data uređaji za posebne uslove po ceni od $250: oživljavanje terenskih mobilnih telefona – Cena po kojoj će na tržište biti lansirane nove generacije mobilnih telefona za rad u ekstremnim uslovima, namenjenih terenskim radnicima koji ih koriste za proveru iznajmljenih automobila, puteva ili dostavu paketa pašće na cenu od 250$.

Leave a Reply