Mobile

Do kraja godine 4 milijarde korisnika mobilne telefonije

Očekuje se da broj pretplatnika mobilne telefonije u svetu dostigne 4 milijarde krajem 2008Generalni sekretar Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) dr Hamadun Ture je u Njujorku objavio da će broj pretplatnika mobilne telefonije u svetu verovatno dostići 4 milijarde pre kraja ove godine.

Dr Ture je u Njujorku govorio na skupovima vezanim za Milenijumske ciljeve razvoja (MDGs), u okviru foruma Privatnog sektora Ujedinjenih nacija koji su se bavili globalnom krizom hrane i ulogom tehnoloških inovacija u postizanju Milenijumskih ciljeva razvoja.


Izvor: ITU World Telecommunication/ICT Indicators (WTI) database.
Rast broja mobilnik pretplatnika od početka veka je impresivan, sa godišnjim prosekom od 24% između 2000. i 2008. godine. Dok je 2000. godine mobilna penetracija iznosila 12%, početkom 2008. je već iznosila 50%. Procenjuje je se da će krajem 2008. iznositi 61%.

Visok rast broja mobilnih pretplatnika je uglavnom posledica razvoja nekih od najvećih svetskih tržišta. Očekuje se da će privrede Brazila, Rusije, Indije i Kine imati izuzetno značajan uticaj, i to što se tiče populacije, resursa i učešća u globalnom bruto proizvodu. One same će imati više od 1,3 milijardi mobilnih pretplatnika do kraja 2008. godine.

Rast širokopojasnog pristupa omogućava niz društveno poželjnih i značajnih onlajn usluga, koje posebno utiču na Milenijumske ciljeve razvoja u oblastima kao što su e-uprava, e-obrazovanje i e-zdravstvo. Korišćenje širokopojasnih tehnologija može da pomogne u prevazilaženju mnogih razvojnih izazova sa kojima se sreću zemlje u razvoju.

Leave a Reply