Mobile

Dolazi Google Phone pod nazivom Nexus One

Google se sprema da za Novu Godinu na tržište izbaci Google telefon, koji bi trebalo da sa trona zbaci Apple iPhone. Zvanično ime Google telefona je “Nexus One”, a telefon sadrži i Google operativni sistem Android 2.1.

Telefon će proizvoditi tajvanska firma HTC, a internet gigant planira da ga prodaje direktno preko svog veb sajta. Ono što je najvažnije, „Neksus jedan“ prodavaće se otključan, što znači da neće biti vezan ni za jednog mobilnog operatera. Tako, da biste kupili ovaj telefon nećete morati da se obavežete „na vernost“ nekom provajderu.

Google je odlučio da prva testiranja izvrši tako što je telefon dao na korišćenje svojim zaposlenima. U roku od nekoliko dana, na brojnim tehnološkim blogovima širom interneta osvanule su rasprave o Google telefonu i raznim mogućnostima koje pruža. Pored ostalog, na blogu Engadžet objavljeno je da telefon sadrži programe poput Google navigacije, omiljene aplikacije mnogih, koja do sada nije bila u meniju bilo kog telefona.

U prednosti u odnosu na iPhone?

Neksus jedan je tanji od Ajfona i ima sličnu touch-screen konfiguraciju, ali uz to ima i takozvanu „trek kuglicu“ u stilu Blekberija. Analitičar Ben Šečter tim povodom objašnjava: „Kada su odjednom svi krenuli da se „kače“ na internet preko svojih mobilnih telefona, Google je morao da umeša svoje prste. Shvatili su da moraju da učestvuju u razvoju interneta za mobilnu telefoniju“.

Eksperti veruju da Google nije previše zainteresovan za prodaju Google telefona, već je cilj ovog proizvoda da se pristupi dragocenim podacima o potrošačima, koji će pomoći prodaju reklamnog prostora Google pretraživača. (dw)

Leave a Reply