Mobile · Telekomunikacije

Državni sekretar za Digitalnu agendu ocenjuje da je razvoj elektronske uprave u Srbiji na zavidnom nivou

Državni sekretar za Digitalnu agendu Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva Vlade Republike Srbije Jasna Matić izjavila je danas da su tržište mobilne telefonije i razvoj elektronske uprave u Srbiji na zavidnom nivou.

Matić je u intervjuu agenciji Tanjug, povodom 11. juna – dana Digitalne agende, ukazala na to da se građani, međutim, još uvek suočavaju sa problemom pristupa širokopojasnom internetu, kao i nedovoljno razvijenim elektronskim poslovanjem.

Prema njenim rečima, u oblasti elektronskih komunikacija, tačnije mobilne telefonije, kvalitet usluga je visok, ponuda paketa raznovrsna, a građani sve više mogu da koriste mobilne telefone za pristup internetu.

Situacija nije dovoljno dobra u delu koji se odnosi na širokopojasni internet koji je građanima još uvek nedovoljno dostupan. U fiksnoj telefoniji ga nema, a u bežičnoj, iako dostupan, još uvek je prilično skup, tako da ne može biti prvenstveni način pristupa internetu, navela je ona.

Državni sekretar je podsetila na to da je pre godinu dana počeo da radi portal e-uprave na kome sve veći broj državnih organa nudi različite usluge građanima i privredi.

Ipak, najveći zaostatak u odnosu na Evropu je u oblasti elektronskog poslovanja, odnosno elektronske trgovine, ukazala je Matić, pri čemu je napomenula da građani slabo koriste internet za finansijske transakcije.

Ona je podsetila na to da je pre godinu dana 11. jun zvanično proglašen danom Digitalne agende, strateškog dokumenta koji je napravljen po ugledu na evropsku strategiju razvoja informacionih tehnologija, telekomunikacija i informacionog društva, ali i privrednih aktivnosti koje se baziraju na korišćenju interneta.

Digitalna agenda Evrope predstavlja jednu od sedam vodećih inicijativa ekonomskog razvoja Evropske unije i ona je sve veći prioritet, jer veliki deo ukupnog domaćeg bruto proizvoda upravo stiže iz ove oblasti, objasnila je ona.

Matić je podsetila na to da su 11. juna 2009. godine počele da se održavaju elektronske sednice Vlade Srbije, a godinu dana kasnije je pušten u rad portal elektronske uprave i navela da su ove godine završeni projekti namenjeni razvoju obrazovanja dece.

Od juna 2010. do danas fokus je bio na obrazovanju, jer to jeste ključno pitanje i tehnološkog, ali i svakog drugog razvoja zemlje, naglasila je Matić.

Ona je istakla da je u tom periodu realizovan projekat ”Digitalna škola” u okviru koga je u skoro 3.000 osnovnih škola instalirano 30.000 računara, kao i ”Digitalni čas”.

Matić je ocenila da je internet danas platforma koja omogućava pristup informacijama, obrazovanju, različitim državnim servisima, pravdi, zdravlju i svemu onom što čini jedan kvalitetan život i zato nije neobično što su ga neke evropske zemlje proglasile jedinim od osnovnih ljudskih prava.

U narednom periodu planirana je digitalizacija televizije, odnosno prelazak sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog programa, najavila je ona.

Prema njenim rečima, fokus će, takođe, i dalje biti na obrazovanju kroz projekat SEElight, koji će omogućiti da se škole povežu u Akademsku mrežu Srbije, a potom i u Evropsku akademsku mrežu.

One thought on “Državni sekretar za Digitalnu agendu ocenjuje da je razvoj elektronske uprave u Srbiji na zavidnom nivou

Leave a Reply