Mobile

Dual-SIM telefon

Bilo je samo pitanje vremena kada će i naše tržište zapljusnuti talas jeftinih kineskih mobilnih telefona i “svemogućih” komunikatora. Posredstvom uvoznika do naše redakcije stiglo je nekoliko neobičnih i neuobičajenih dual-SIM telefona, odnosno mobilnih telefona koji istovremeno mogu da rade sa dve različite SIM kartice.

Jedan od najkvalitetnijih primeraka je model CECT V200+, telefon sa touchscreen ekranom koji predstavlja gornji vrh ponude. Već prvi kontakt sa ovim apartom predstavlja svojevrsno iznenađenje, jer se spolja V200+ gotov uopšte ne razlikuje od zapadnih konkurenata. Kineski proizvođači dizajn uglavnom “pozajmljuju” od onih poznatijih i uspešnijih, pa tako i ovaj model vizuelno podseća na neku kombinaciju brojnih Nokijinih telefona. Kućište je izrađeno od kvalitetnije crne plastike koju obogaćuju sivo-metalik plastični okviri koji simuliraju aluminijum, tako da je usled pretežne upotrebe plastike u konstrukciji, telefon s obzirom na gabarite izuzetno lagan.

A ono što je takođe zanimljivo kod ovog, ali i drugih sličnih modela je da dolaze sa prilično velikim 2,5 inčnim ekranom osetljivim na dodir, pa je deo obavezne opreme i teleskopska stylus olovka. Ekranska rezolucija je 176×220 piksela i može da prikaže čitavih 65k boja, dok je sam touchscreen TFT ekran izuzetno osetljiv na pritiske . Tastaturu čine standardni alfanumerički segment obogaćen sa pet funkcijskim i jednim navigacionim tasterom na prednjem delu, dok se bočno još nalaze tasteri ta brzo aktiviranje kamere i podešavanje jačine zvuka. OD portova tu je samo kombinovani miniUSB sa funkcijama punjenja baterije, veze sa PC-jem i na kraju sa slušalicama.

Glavni adut ovog modela, interesantan i ovdašnjim korisnicima zbog brojnih kartica u opticaju, je podrška za dve SIM kartice. Naime ispod poklopca i baterije na poleđini nalaze se ležišta za dve Sim kartice, a za probu ubacili smo u SIM1 ležište 063 karticu, a u drugo 064. Po uključenju prepoznate su obe kartice i telefon signalizirao spoj na obe mreže. Ipak, pokušaj obrtanja pozicija ove dve kartice doveo je do uspečnog registrovanja samo jedne kartice, dok je druga bila neaktivna što ukazuje izvesnu nekombatibilnost SIM ležišta sa određenim tipom kartica. Takođe, isprobali smo i istovremeni rad sa dve kartice istog operatera, što se takođe ispostavilo kao moguće. Prijem i slanje poziva sa jedne ili druge SIM kartice uglavnom su tekli bez problema, ali se ponekad javljaju nedoslednosti i problemi u radu koje bi trebale biti otklonjene u nekom narednom periodu softverskim nadogradnjama.
Prilikom biranja brojeva ili slanja SMS-ova telefon nudi biranje kartice s kojom će se izvršiti data operacija. Ugrađeni softver (MKT) vizuelno je potpuno simulira Windows interfejs, sve sa Start menijem na čelu, a čak se u pozadini pojavljuju i MS i Windows logoi, bez obzira što uređaj nema nikakve veze sa mobilnom verzijom Windows operativnog sistema. Sama komunikacija sa telefonom nije problematična zahvaljujući relativno dobroj tastaturi i pomenutom touchscreen ekranu.

Što se tiče ostalih karakteristika, pomenućemo još i Bluetooth, kameru od 1,3 megapiksela, podržava GPRS i može se memorijski proširiti putem microSD kartica, poseduje MP3/MP4 plejere, a od aplikacija: WAP browser, kalkulator, alarm, organajzer, svetsko vreme, nekoliko igara i fajl menadžer koji podseća na Windows Explorer. CECT V200+ isporučuje se sa čak 2 litijum-jonske baterije i T-Flash karticom kapaciteta 1Gb.

Info

MMZ Empire doo
www.mmzempire.com

email
Prvomajska 18, Apatin
telefoni: 064-5500351, 063-8252414, 062-305-333

One thought on “Dual-SIM telefon

Leave a Reply