roaming
Mobile

EK predlaže ukidanje rominga

Evropska poverenica za nove tehnologije Neelie Kroes zatražila je u četvrtak da se do izbora za Evropski parlament u proleće sledeće godine ukine naknada za roming između zemalja članica EU i zabrani blokiranje nekih usluga poput Skype-a. Kroes je svoj predlog objavila u govoru u Evropskom parlamentu.

“Hoćete li mi se pridružiti u gradnji nečeg posebnog od sada do evropskih izbora. Želim da pokažemo građanima da je EU relevantna za njihove živote. Želim da odete u svoje izborne jedinice i kažete da možete okončati s troškovima za roming za mobilne telefone”, rekla je Kroes, dodajući da bi EU mogla imati “zakonski paket o ukidanju rominga oko Uskrsa 2014. godine”.

roaming

Poverenica se takođe zauzela za neutralni i otvoreni internet, bez ograničavanje nekih usluga. Načelo neutralnosti znači da davaoci telekomunikacijskih usluga ne mogu davati prednost na internetu za neke usluge. Neke telekomunikacione kompanije blokiraju Skype ili Viber, aplikacije koje omogućavaju besplatno telefoniranje preko interneta kako bi sprečile gubitak prihoda od telefoniranja.

“One neće više moći da blokiraju Skype jer im to odgovara”, rekao je glasnogovornik Komisije Ryan Heath, dodajući da će se takve kompanijee suočiti s konkurencijom i da će blokadom naneti štetu samo sebi.

Smanjenje cena rominga u Evropskoj uniji jedan je od velikih uspeha Evropske komisije. EU je prvi put 2007. godine uvela cenovni plafon na uslugu roaminga za međunarodne mobilne razgovore s ciljem da se to postupno u potpunosti ukine, to jest da se izjednače cene poziva unutar jedne zemlje i u inostranstvu.

Izvor: SEEbiz

Leave a Reply