Mobile

Epson i Infenion razvili novu tehnologiju za GPS mobilne telefone

Thanks to Tom Tom!Visoka osetljivost, prepolovljena potrošnja energije i minimalni gabariti osnovne su karakteristike A-GPS tehnologije sledeće generacije

Kompanije Seiko Epson Corporation (“Epson”, TSE: 6724) i Infineon Technologies AG (FSE/NYSE: IFX) danas su objavile da su razvile naprednu A-GPS tehnologiju sledeće generacije. Nova tehnologija sistema za navođenje sa jednim čipom nazvana je XPOSYS te je optimizovana za upotrebu u mobilnim uređajima za tržište široke potrošnje, prvenstveno u mobilnim telefonima koji podržavaju satelitskuu navigaciju.

U pre]enju sa postojećim rešenjima na tržištu, XPOSYS tehnologija koja je proizvedena u 65 nanometarskom procesu osiguraće bolja tehnička rešenja i bolji doživljaj za korisnika. Osetljivost proizvoda je povećana – sa 160dBm na 165dBm – što ga čini jedinstvenim navigacionim rešenjem – omogućujući tačnost u pozicioniranju čak i ako se korisnik nalazi u zatvorenom prostoru ili na mestima u gradskim okruženjima gdje se stvara efekt kanjona.

Potrošnja energije smanjena je za 50 posto, što produžava vreme trajanja baterije proizvoda u kojem se ovo rešenje koristi. Dimenzije navedenog tehnološkog rešenja su smanjene pa na štampanoj ploči sa vodovima (PCB) stane u prostor od svega 26mm2 – što je 25 posto manja površina nego kod najmanjih rešenja za GPS čipove dostupnih danas te osigurava, uz samo 9 spoljnih pasivnih komponenti, veliku fleksibilnost i značajno niže troškove sistema za proizvođače pomenutih uređaja.

Prema tržišnim predviđanjima vodećih analitičara, očekuje se snažan porast GPS funkcinolanosti u mobilnim telefonima, pored sve raširenije primene prenosnih uređaja za navođenje (PND uređaja) i uređaja za navođenje u vozilima. Prema predviđanjima kompanije za istraživanje tržišta iSuppli, upotreba GPS tehnologije u mobilnim telefonima povećaće se sa 19%, koliko je iznosila 2008. godine, na 35% do 2012. godine.

Ako pretvorimo te postotke u konkretan broj proizvodnih jedinica, to znači da bi broj teleofna sa GPS tehnologijom za navođenje sa 238 milijuna (2008. godine) porastao na 543 miliona do 2012. godine. Pored toga, sve više raste popularnost prenosnih uređaja za navođenje (PND uređaja), automobilskih sistema i navigacionih uređaja za vozila. Strategy Analytics prognozira rast prodaje PND uređaja na globalnom nivou na više od 100 miliona proizvodnih jedinica do 2013. godine.

Leave a Reply