Mobile

Ericsson ConsumerLab istraživanje: Aplikacije glavni razlog za kupovinu pametnih telefona

Prema istraživanju “Emerging App Culture” koje je obavio Ericsson ConsumerLab, pored želje za konstantnom i brzom internet konekcijom, glavni razlog za kupovinu pametnog telefona su mobilne aplikacije. Ovo istraživanje, sprovedeno u Rusiji, Indiji i Brazilu kao tržištima sa visokom stopom razvoja, pokazalo je da novi vlasnici pametnih telefona prihvataju aplikacije istim tempom kao i već postojeći korisnici. Takođe, 69% korisnika pametnih telefona, koji su učestvovali u istraživanju, pristupa svakodnevno internetu kroz aplikacije, dok 20% svakodnevno koristi aplikacije za gledanja videa, televizije i navigacije.

Među 10 najpopularnijih aktivnosti korisnika koji su tek kupili pametne telefone su: „čekiranje“ na različitim lokacijama, korišćenje navigacije, gledanje internet televizije, filmova, igranje online i igara na društvenim mrežama i praćenje vesti.

Za korisnike je najvažnije da budu konstantno povezani i da imaju pristup željenim aplikacijama i servisima. Ipak, mobilne aplikacije se koriste drugačije na ova tri tržišta. Korisnici pametnih telefona u Indiji najčešće koriste svoje telefone za preuzimanje personalizovanih aplikacija poput screen saver-a, pozadina, kao i za korišćenje društvenih mreža. U Rusiji korisnici pre svega koriste aplikacije koje su im potrebne u svakodnevnom radu poput navigacije, upoređivanje cene proizvoda, barkod skenera i rečnika dok u Brazilu vlasnici pametnih telefona najčešće uživaju u interakciji na društvenim mrežama.

Takođe, dva od pet korisnika retko ili nikada ne posećuje zvaničnu lokaciju za preuzimanje aplikacije. Oni uglavnom preuzimaju aplikacije od treće strane, odnosno sa foruma i neoficijalnih sajtova. Kako bi uštedeli na mobilnom prenosu podataka, više od polovine korisnika prvo preuzima aplikaciju na svoj računar da bi je kasnije prebacila na telefon.

Što se tiče svakodnevnog korišćenja aplikacija, 49% vlasnika pametnih telefona ih koristi za društvene mreže, 39% za četovanje, 31% za pregled vremenskih prilika, 26% za čitanje vesti dok 20% koristi GPS i navigaciju.

Istraživanje je sprovedeno putem online anketa u kojima je učestvovalo više od 5000 korisnika pametnih telefona starosti od 15 do 54 godine iz Indije, Rusije i Brazila.

Kompletno istraživanje možete pronaći na:

http://www.ericsson.com/res/docs/2012/ericsson_emerging_app_culture.pdf

Leave a Reply