Internet · Mobile

Ericsson i EMOBILE uvode najbrži mobilni širokopojasni pristup u Japanu

U Japanu je uvedena prva HSPA Evolution mreža koja pokriva najveće gradove u Japanu; Tokio, Osaku, Yokohamu i Nagoyu, uz vršne brzine do 21Mbps

Uvođenje je deo ugovora između Ericssona i vodećeg japanskog operatora u području mobilnog širokopojasnog pristupa, EMOBILE-a vezanog uz značajno širenje i nadogradnju mreže.

EMOBILE-ove nove usluge iz ovoga područja uvedene su krajem jula, a temelje se na HSPA Evolution, Ericssonovoj najsavremenijoj tehnologiji za mobilni širokopojasni pristup velike brzine.Vršna brzina prenosa od 21Mbps daje novu dimenziju iskustvu širokopojasnog pristupa i omogućuje značajno brže pregledanje internet stranica i učitavanje fajlova. Uz navedeno, povećava kapacitet mreže te omogućuje većem broju korisnika pristup velikom brzinom do atraktivnih usluga u mobilnoj mreži.

Ericsson je prema ovome ugovoru jedini isporučitelj jezgrene mreže, kao i temeljnih usluga sistemske integracije. Ericsson je takođe glavni isporučitelj nadogradnje postojeće WCDMA/HSPA radio pristupne mreže HSPA Evolution tehnologijom, uključujući usluge izvođenja mreže. EMOBILE je vodeći operator u području širokopojasnog pristupa u Japanu, a sa Ericssonom syrađuje od 2006. godine. Krajem jula broj pretplatnika EMOBILE-a iznosio je više od 1,74 miliona.

Treba istaći i da je u sklopu Vipnetovog Dana tehnologije u februaru ove godine u Hrvatskoj  uspešno testirana i demonstrirana ista tehnologija uz brzinu do čak 21 Mbps. Vipnet je drugi mobilni operator na svetu koji je to postigao, a novu tehnologiju predstavio je uz podršku Ericssona Nikole Tesle.

Leave a Reply