Mobile · Operateri

Ericsson Nikola Tesla pustio u rad GSM mrežu kosovskoga operatora Ipka

Nakon što su u junu 2007. drugi mobilni operator na Kosovu i Metohiji, Ipko Llc i Ericsson Nikola Tesla, vodeći hrvatski ICT izvoznik potpisali ugovor o pokretanju nove GSM mreže koja će pokrivati celu teritoriju Kosova i Metohije ove dve kompanije su upriličile svečanost povodom puštanja te mreže u rad. Reč je o investicionom projektu, vrednom 37 miliona eura, koji je bio pokrenut od temelja, a nastavlja se na koncesijskom sporazumu kojeg su prethodno potpisali predstavnici Kosovske telekomunikacijske agencije i konzorcija u čijem sastavu deluju Telekom Slovenija, Mobitel i Ipko.

Kako je bilo ugovoreno, Ericsson Nikola Tesla je u rekordnom vremenu isporučio i u celosti integrisao celovitu GSM mrežu koja će Ipku omogućiti brzo pozicioniranje kao značajnoga konkurenta na rastućem i zahtevnom tržištu mobilne telefonije na Kosovu i Metohiji.

Nadalje, partnerstvo Ericssona Nikole Tesle i Ipka potvrđeno je i prošireno Ugovorom o upravljanim uslugama u sklopu kojeg će hrvatski ICT provajder upravljati GSM mrežom ovoga kosovskoga operatora. Ugovor, vredan otprilike 4 miliona eura, potpisan je istoga dana kada je svečano u rad pušten Ipkov GSM sistem, 14. decembra ove godine. Ugovor će biti na snazi tokom iduće dve i po godine, a tokom toga razdoblja Ericsson Nikola Tesla će, u saradnji sa Ipkovim stručnjacima, brinuti o radu i održavanju mreže.

Dušan Mitič, predsednik Ipkovog Upravnog odbora i zamenik predsednika Uprave Telekoma Slovenije, ovim povodom je izjavio:
Ovaj projekat je rezultat saradnje tri partnera iz tri zemlje, pa je efikansno  usklađivanje aktivnosti bilo ključno za konačni uspeh. Zajedno smo izgradili savremenu GSM mrežu, i to u rekordnom vremenu, koja će biti snažna platforma putem koje će Ipko svojim pretplatnicima osigurati usluge visokog kvaliteta i omogućiti im ovoga trenutka najbolje moguće iskustvo komuniciranja.

Leave a Reply