Mobile

Ericsson pustio u rad prvu 4G mrežu u Severnoj Americi

Kompanije Ericsson i MetroPCS Communications predvode novi talas upotrebe mobilnog širokopojasnog pristupa internetu i aplikacijama bogatih sadržajem zahvaljujući pokretanju MetroPCS Long Term Evolution (LTE) mreže u gradskom području Dalas -Fort Vort. Ericsson je primarni dobavljač opreme za MetroPCS i njegovu 4G LTE mrežu.

“Ericssonovo globalno iskustvo i vizija 4G LTE razvoja bili su značajni razlozi da ga odaberemo kao ključnog partnera za izgradnju infrastrukture. Naše kompanije su tesno sarađivale kako bismo brzo izgradili i pokrenuli veoma kvalitetnu 4G LTE mrežu u oblasti Dalas – Fort Vort”, rekao je Roger D. Linquist, predsednik, generalni direktor i predsedavajući upravnog odbora kompanije MetroPCS. “S obzirom da ćemo nastaviti da pokrećemo 4G LTE mreže i u drugim gradovima krajem ove i početkom 2011. godine, planiramo da iskoristimo Ericssonovu lidersku poziciju da bismo našim korisnicima pružili vrhunski ugođaj prilikom korišćenja mobilnog širokopojasnog pristupa internetu.”

Pokretanje nove mreže znači da će korisnici MetroPCS mreže u Dalas – Fort Vortu na raspolaganju imati brži i efikasniji prenos podataka, video sadržaja, slika i drugih sadržaja, uz rentabilnije troškove. Nova mreža se uklapa u dobro osmišljenu strukturu troškova kompanije i omogućava pokretanje novih mobilnih internet usluga. U sklopu projekta Ericsson je za MetroPCS pripremio rešenje za brzo pokretanje sistema koje omogućava da se u velikoj meri iskoristi postojeća infrastruktura.

“Ericsson je ponosan što može  da radi s naprednim kompanijama kao što je MetroPCS, na uvođenju LTE rešenja u Severnoj Americi”, rekao je Angel Ruiz, predsednik ogranka Ericsson North America. “Zahvaljujući LTE tehnologiji MetroPCS će moći da zadovolji rastuće potrebe svojih korisnika za novim i unapređenim aplikacijama, dok mi nastavljamo da razvijamo i proširujemo mogućnosti mobilnog širokopojasnog pristupa internetu.”

Ericssonova liderska pozicija u oblasti bežičnih tehnologija rezultat je dugog i aktivnog rada u telima koja definišu standarde, kao i značajnog doprinosa objavljenim LTE specifikacijama. Ericsson očekuje da će imati 25 odsto svih suštinskih patenata vezanih za LTE, što bi ga učinilo kompanijom s najvećim brojem patenata u ovoj oblasti. Prvu LTE mrežu na svetu Ericsson je pokrenuo u Norveškoj i Švedskoj krajem 2009. i početkom 2010. godine.

Ericssonovo kompletno LTE rešenje za MetroPCS obuhvata:

RBS 6000 bazna stanica
Ericssonova bazna stanica RBS 6000, predstavljena na Mobile World kongresu 2008. godine, pruža kompaniji MetroPCS fleksibilnost i mogućnost proširivanja. Pored LTE tehnologije, ova bazna stanica, podržava Wideband CDMA (WCDMA), GSM i GPRS/EDGE tehnologije.

IP-RAN
Ericssonovo IP-RAN rešenje omogućiće kompaniji MetroPCS da bude prvi operator na svetu koji pokreće CDMA i LTE mreže preko zajedničke veze. Ovo rešenje je spremno i za buduće izazove, a predstavlja najefikasniji i najsveobuhvatniji sistem na tržištu. IP-RAN pojednostavljuje upravljaje mrežom i snižava operativne troškove jer MetroPCS-u omogućava da iskoristi prednosti svojih CDMA i LTE mreža uz manju potrošnju energije.

Evolved Packet Core
Projektovano da unapredi upotrebu mobilnog širokopojasnog pristupa, Ericssonovo Evolved Packet Core rešenje za MetroPCS obuhvata proizvode Serving GPRS Support Node – Mobility Management Entity (SGSN-MME) i Converged Packet Gateway (CPG) koji objedinjuje S-GW I P-GW funkcionalnosti. SGSN-MME je produžetak razvoja postojećeg Ericsson SGSN-a gde je MME funkcionalnost postignuta jednostavnim uvođenjem nove verzije softvera. Uređaj istovremeno podržava više pristupnih tehnologija – 2G, 3G i LTE. Visoka raspoloživost sistema kakva je neophodna u svetu telekomunikacija je postignuta korišćenjem “SGSN in pool” funkcionalnosti gde svi SGSM-MME uređaji mogu da opslužuju sve korisnike. Trend konvergencije prisutan u paketskim mrežama je uključen u dizajn CPG-a. U okviru istog fizičkog uređaja je moguće realizovat gejtvej za mobilne i fiksne širokopojasne mreže kao i standardnu rutersku funkcionalnost.

Mrežne usluge
Pored toga, Ericsson je za MetroPCS obezbedio usluge osmišljavanja, optimizovanja, projektovanja, integracije i podrške korisnicima LTE mreže u Dalas – Fort Vortu.

Leave a Reply