Mobile

Ericsson testira 5G mrežu

Iako se postavljanje komercijalnih 5G mreža očekuje tek 2020, kompanija Ericsson je već počela sa testiranjem na kojem je dostignuta brzina prenosa podataka od 5 Gb/s. Upravo ove performanse biće ključ za rešavanje izazova, poput sve većeg prenosa podataka i naprednih M2M aplikacija. Ericsson je prva testiranja održao u prostorijama Ericsson lab-a u Štokholmu u prisustvu menadžmenta mobilnih operatora NTT DOCOMO i SK Telecom.

5g

Nova studija „Ericsson Mobility Report“ pokazala je da će, čak, 85% mobilnih pretplatničkih ugovora u Severnoj Americi biti LTE do 2019. godine. Upravo ta visoka penetracija LTE tehnologije pokazuje da će ovaj kontinent biti među prvima koji će postaviti 5G mreže. Takođe, brza implementacija očekuje se i u Japanu i Južnoj Koreji, jer su svoje 5G testove već najavili NTT DOCOMO i SK Telecom.

Ericsson

Ericssonov razvoj 5G mreža uključuje nove antene sa širim opsegom, višim frekvencijama i kraćim vremenskim intervalima tokom prenosa informacija. Iako su 5G standardi i dalje u ranoj fazi razvoja, Ericssonova testiranja pokazuju lidersku poziciju koju kompanija ima na polju razvoja mobilnih i telekomunikacionih tehnologija i servisa.

One thought on “Ericsson testira 5G mrežu

 1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  5G mreze i komunikacije pominju se u
  Pogramu finansiranja EU – Horizon 2020 (http://mtt.gov.rs/projekti-i-programi-finansiranja/eu-horizon-2020/).

  Ovaj program postao je kod nas, brze bolje, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Evropske unije o učešću Republike Srbije u programu Evropske unije Horizont 2020 – okvirnom programu za istraživanje i inovacije (2014-2020): http://www.parlament.gov.rs/akti/zakoni-u-proceduri/zakoni-u-proceduri.1037.html.

  U domacem dokumentu navedene su sledece “IKT tema u Horizontu 2020” (http://mtt.gov.rs/download/fp7/IKT%20u%20Horizontu%202020.pdf), dok se u dokumentima EU pominju uglavnom sledece teme:”einfrastructures” (http://cordis.europa.eu/fp7/ict/e-infrastructure/) i “Advanced 5G Network Infrastructure for the Future Internet” (http://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/opportunities/h2020/topics/77-ict-14-2014.html).

  Vredi baciti pogled na ove, po mom misljenju, utopijske ideje i programe.

Leave a Reply