Mobile

EU odobrila propise o upotrebi mobilnih telefona u avionima

Evropska komisija je danas odobrila propise kojima se putnicima u vazdušnom saobraćaju olakšava korišćenje mobilnih telefona tokom letova u vazdušnom prostoru Evropske unije.

Tim merama su usaglašeni tehnički zahtevi i uslovi za odobravanje korišćenja mobilnih aparata u avionima, tako da procenjenih 90 odsto putnika koji sa sobom nose ove uređaje mogu da šalju i dobijaju pozive, tekstualne poruke i da koriste i-mejl, prenele su agencije.

Vazduhoplovne kompanije koje žele da koriste takvu uslugu širom EU moći će da ponesu zahtev samo jednoj od 27 članica Unije.

“Air France” je jedna od evropskih kompanija koja je otpočela probno pružanje takve usluge na svojim letovima.

Što se tiče tehničkih zahteva, za pružanje takve usluge potrebno je da letelice budu opremljene sopstvenom mobilnom mrežom, povezanom sa zemljom putem satelita tako da neće biti narušen rad instrumenata u avionima. Mobilni telefoni će moći da se koriste samo na visinama iznad 3.000 metara.

Korišćenje Usluga mobilne komunikacije u avionima (MCA) podlegaće romingu, ali stručnjaci u Briselu ističu da će razgovori biti “znatno jeftiniji” od skupih telefonskih poziva preko satelita koje su nudile pojedine aviokompanije.

Nemačka kompanija “Lufthanza”, međutim, ne planira da odmah počne s pružanjem usluge MCA jer istraživanja pokazuju da će mnoge od njenih klijenata uznemiravati telefonski razgovori drugih putnika.

Pojedine druge kompanije razmatraju mogućnost ograničavanja te usluge na slanje i primanje tekstualnih poruka i korišćenje Interneta.

Očekuje se da neke aviokompanije iz EU već narednih sedmica počnu s pružanjem usluga korišćenja mobilnih u avionima, koje će, međutim, i dalje biti zabranjeno pri poletanju i sletanju aviona.

Aviokompanije iz zemalja koje nisu članice EU takođe će moći da nude tu uslugu podnošenjem zahteva samo nekoj od članica Unije.

Leave a Reply