roaming
Mobile

Evropska unija ukida roming?

EU poverenica za digitalnu agendu, Neelie Kroes, izjavila je da cene mobilnog telefoniranja u državama EU trebaju biti još jeftinije i da smatra da bi do leta 2016. naplata rominga trebala da bude potpuno ukinuta.

Neelie Kroes je izjavila i da je planove o ukidanju roaminga prezentovala još prošle godine, ali da je naišla na strašan otpor telekomunikacijskih korporacija. Sada te korporacije, tvrdi ona, moraju da popuste i daju joj za pravo. Do leta 2016., kaže, svi građani Unije trebaju biti oslobođeni plaćanja dodatnih tarifa kada putuju unutar EU-a i koriste se svojim mobilnim telefonima.

roaming

Telekomunikacijske kompanije, nastavila je Kroes, moraju da sarađuju umesto da nameću velike cene roaminga. Do iduće godine moraće dodatno da snize cene, a na kraju će morati da shvate da roming, prosto, mora biti potpuno ukinut.

Kroes je izjavila i da će predložiti mere koje će povećati konkurentnost na tržištu mobilne telefonije i smanjiti cene. O njenim idejama Evropska komisija će raspravljati sledeće nedelje.

Leave a Reply