Mobile · Operateri

Fiksne mreže gube bitku sa mobilnom telefonijom

U bivšim jugoslovenskim republikama i nekim istočnoevropskim zemljama fiksna mreža sve više gubi bitku protiv mobilne telefonije. Prema jednoj anketi instituta za istraživanje tržišta GfK, koja je na zahtev mobilnog operatera “Mobilkom Austria” sprovedena u Hrvatskoj, Sloveniji, Bugarskoj, Srbiji, Makedoniji i Belorusiji (Mobilkom je prisutan u svim ovim državama), svaki drugi korisnik telefona u ovim zemljama, osim u Belorusiji, bio je spreman da odjavi fiksni telefon i da sve svoje razgovore obavlja mobilnim telefonom, piše austrijski ekonomski list “Virtšaftsblat” (Wirtschaftsblatt).

“Već sada se većina telefonskih razgovora obavlja mobilnim telefonom”, rekao je Boris Nemšić, direktor austrijskog telekoma, matične kompanije “Mobilkom Austria”, u pauzi najvećeg  sajma mobilne telefonije na svetu “Mobile World Congress“, koji se trenutno održava u Barseloni. Više od tri četvrtine anketiranih smatraju da su sa novom opremom daleko produktivniji nego pre dve godine.

Već se može uočiti uticaj koji komunikacija preko SMS-a vrši na kulturu. 56 odsto ispitanika svesni su snažnog uticaja na jezik. U skoro svim državama obuhvaćenim istraživanjem 70 procenata privatnih korisnika šalje kratke poruke. U Bugarskoj ih ima manje od 50%. Situacija je potpuno drugačija u Srbiji i Hrvatskoj gde, prema GfK jedan korisnik nedeljno pošalje ili primi između 30 i 40 kratkih poruka. (www.pressestand.com)

Leave a Reply