gc1
Foto · Mobile

Foto Android: Samsung GC100

Android se danas može naći ne samo u telefonima i tabletima već se koristi i u automobilima, konzolama, televizorima, satovima, netbook računarima, pa i fotoaparatima. U tom moru novih uređaja, pažnju nam je privukao Samsungov Android fotoaparat Galaxy Camera 100, jer verujemo da ovakav jedan gedžet može zanimati najširi krug korisnika, a sat ili automobil mogu malo da sačekaju.

Ideja iza ovakvih fotoaparata (trenutno ih proizvode samo Samsung i Nikon) je da nije zabavno čekati da dođete kući i postujete svoje fotografije, već da se omogući da to radite direktno fotoaparatom, naravno uz programe za obradu slika i da potom sve pogledate na internetu, jer deo aparata koji ne snima je veoma jak Android 4.1 uređaj sa quad-core procesorom i 2GB RAM, dakle kao brz mali tablet dijagonale 4.8 inča.

gc1

Ovo je fotoaparat namenjen naprednim amaterima, dok će profesionalci i dalje koristiti aparate sa ručnim podešavanjima, tako da profi aparatii nisu konkurencija za GC100, koji popunjava jednu novu nišu, jer mnogo je nas koji nismo zadovoljni fotografijama sa telefona a ono što snimamo fotoaparatima ostaje zakopano na memorijskim karticama i često zaboravljeno.

Dizajn je izuzetan a aparat se može mositi u vrlo maloj torbi, pošto se objektiv uvlači. Baterija je standardna i košta svega desetak evra, tako da možete lako da obezbedite rezervu kada idete na put, a jedna baterija omogućiće da snimite oko 200 fotografija.

Maksimalna rezolucija slika je 16 Mpx, a videa Full HD na 30 FPS, a sve se čuva na SDHC karticama i 8GB interne memorije. Optički zoom je čak 21x, što je stvarno impresivno, otvor blende je f2.8-5.9 a CMOS senzor je od 1/2.3 inča. GC100 poseduje dvostruku stabilizaciju, 7 filtera fotografija i autofokus koji može biti automatski, multi AF ili tač AF na mestu koje odredite prstom. Kamera poseduje obilje  modova, od kojih su mnogi vrlo napredni, kao što je action freeze ili best face mod koji radi tako što se slika serija brzih slika grupe nepomičnih osoba a vi potom birate koja će se lica naći na finalnoj slici (tako niko neće žmureti ili imati čudan izraz).

gc2

 

Kada već govorimo o brzini slikanja CG100 spreman je za fotografisanje 3 sekunde od uključivanja, za novu fotografiju spreman je za 0.4-1.7 sekundi, zavisno od toga koliko se promenio kadar, a u burst modu može da snimi čak 20 fotografija i za nekoliko sekundi spreman je za novi burst. Evo i detaljnih specifikacija.

U Srbiji je ovaj uređaj od nedavno u prodaji, cena je na nivou poluprofesionalnih fotoaparata, i ako ste želeli dobar fotoaparat naš je savet da pre krenete putem GC100 nego da kupite klasičan aparat teškog objektiva i sa ručnim podešavanima, osim ako zaista ne nameravate duboko da zagazite u polje digitalne fotografije.

Uređaj je dobio veoma dobre ocene na sajtovima posvećenim fotografiji, gde je konkurencija velika a kritika nemilosredna i svi se slažu u oceni da je GC100 danas najbolji fotoaparat  za amatere i napredne amatere zbog neverovatnih mogućnosti koje pruža Andorid platforma i njegov moćan hardver. Imajte na umu da je ovo naprava koju ćete koristiti godinama, tako da ulaganje realno i nije toliko krupno kakvim se možda čini.

Leave a Reply