Mobile

GM DST 12 Dual SIM telefon

Ako ste u potrazi za Dual-SIM telefonom koji ne košta puno a pritom ima i funkciju sihronizacije podataka sa računarom ovo je pravi telefon za vas.

Telefoni sa dve SIM kartice su već nekoliko godina među nama. Do sada su ti telefoni bili nešto skuplji i smatralo se da su potrebni samo poslovnim ljudima koji često telefoniraju i koji se sve teže snalaze sa mnoštvom brojeva telefona na kojima trebaju da budu stalno dostupni. Dolaskom modela DST 12 koji je pristupačan za samo jednu plavu novčanicu koja je u međuvremenu postala zelena, jedan telefon sa dve SIM kartice nije toliko nedostupan.

Kako je reč o najjeftinijeg GM telefonu i generalno najjeftinijem telefonu sa dve SIM kartice, od njega ne treba očekivati čuda. Osnovne funkcije (telefoniranje i dopisivanje) funkcionišu vrlo dobro. Sagovornike smo u 95 odsto situacija čuli odlično. Problem je bio čuti sagovornika jedino u bučnom okruženju, dok su nâs uvek čuli odlično. Preinstalirane melodije su dovoljno glasne i preglasne ako zvučnik podesite na najjače i čuju se u bilo kojoj situaciji. Vibracija nije toliko jaka i telefon morate držati blizu da bi je osetili.

Sa dolaskom DST 12 se prekida još jedna praksa, da se telefoni iz nižeg cenovnog ranga ne mogu sinhronizovati sa računarom. Bilo preko bluetootha ili USB kabla se može povezati sa računarom, a uz pomoć programa koji se dobija uz telefon, vrši se sinhronizacija. Memorijska kartica kapaciteta 1 GB može da primi dovoljno pesama da vas odmori od čestog pričanja, a slušalice koje se dobijaju uz telefon su zadovoljavajućeg kvaliteta. Zbog malog ekrana, puštanje video materijala nije primereno, pa nije ni implementirano.

Malih spoljnih dimenzija, monoblok forma ne dozvoljava mnogo prostora za ekran i tastaturu, već samo jednu površinu. Kako je DST 12 visok 101, širok 45 i dubok 12 milimetara, GM se prevashodno odlučio za komotnu tastaturu. Podignuta je od donje ivice za skoro ceo centimetar, čime je olakšan unos podataka, a sami tasteri su komotni i za korisnike sa većim šakama. Osvetljenje je plave boje, osim „crvenog“ tastera (sa crvenim osvetljenjem) i navigacionih koji nisu osvetljeni. Na gornjoj polovini prednje maske je mali kvadratni ekran dijagonale 1.44 inča, odnosno 37 milimetara, rezolucije 128×128 tačaka, DSTN kvaliteta. Pri direktnim sunčevim svetlom, čitanje je veoma otežano i potrebno je naći odgovarajući ugao za dobru čitljivost. Gornju stranicu DST 12 je zauzeo jedini priključak na telefonu, koji je prekriven zaštitnom gumom – u pitanju je microUSB. Dijagonalno od njega, na levoj ivici donje stranice je otvor za traku, a po bokovima nema nikakvih tastera. Zadnja strana je izrađena od crne mat plastike. Na vrhu je spikerfon, dok ostatak čini poklopac baterije.

Baterija je kapaciteta 700 mAh i traje dva do tri dana. Ispod nje su u levoj polovini redno poređana ležišta za SIM kartice, a desno čitač microSD kartica i pločica sa osnovnim podacima o telefonu (model i IMEI broj). Da li bi bilo previše tražiti da čitač memorijskih kartica bude dostupniji, da se ne mora gasiti telefon da bi joj se pristupili, ili da se ne otvara poklopac baterije? Na našem tržištu je dostupan samo u crnoj boji, sa srebrnim navigacionim prstenom i srebrnim okvirom oko tastature i ekrana.

Meni je prilagođen upotrebi telefona, sve funkcije su raspoređene u devet grupa. Podešavanja za svaku SIM karticu su posebna. Postoji čak i specijalna lista telefona za koje nećete biti dostupni – opcija koja nije zaživela kod svih velikih proizvođača mobilnih telefona, iako može biti korisna. Još jedna prijatna vest je da DST 12 ima četiri igrice koje nisu „trial“ već ih je moguće igrati do kraja. Naravno da nisu kompleksne, ali su dosta zarazne i vidi se da su u General Mobile odlučili da korisniku pre svega pruže kvalitet, koliko god to zvučalo čudno.

Sve u svemu, jednostavan telefon koji će ispuniti sve vaše telekomikacione potrebe. Možete se povezati sa bluetooth slušalicama i koristiti ga tokom vožnje, poštujući novi zakon o saobraćaju. Nema kameru, nema ekran osetljiv na dodir niti GPS čip, ali to su opcije koje ne interesuju ljubitenje telefona već tehnofrikove. (izvor: Mobitech)

Leave a Reply