Google Android

Google Nexus S

Stigli smo do tačke kada sve što valja pokreće operativni sistem Android. Međutim, stigli smo i do tačke kada svaki telefon liči jedno na drugo pa moramo da ih međusobno poredimo. Tako je i sa ovim testom, gde ćemo Nexus S uporediti sa najjačim modelom na tržištu – HTC Desire HD.

Moramo odmah na početku priznati da nam jednostavno na svakom koraku nedostaje Sense korisnički interfejs. Nadogradnja iz HTC-a je toliko napedna i korisna da bi bilo najbolje kada bi ga Google otkupio i ugrađivao kao deo standarnog operativnog sistema verzije, na primer, 2.4. Ipak, pošto se to verovatno neće dogoditi i pošto se Sense ostati ekskluziva za HTC uređaje ostaje samo da patimo za ovim rešenjem. Kada upalite Nexusa S neće vas sačekati krupan sat sa tačnim vremenom niti čuvena vremenska prognoza. Zaboravite takođe na kalendar preko celog desktopa, selektovanje teksta sa opcijama copy, paste, searsh i share, FM radio, DivX podršku i gomilu džidža-bidža koje su deo standarni opreme telefonima iz istog cenovnog ranga kao na primer Desire HD ili Incredible S.

A gde je poslednji tvit?

Što se tiče rada sa adresarom, nije nam se svidelo što nema smart dialing opcije za biranje korisnika dok kucate njegovo ime u Phone sekciji. To je veoma praktično a postojalo je čak i na Nokiji N95. Navikli smo, takođe, da kada nas neko poziva vidimo, ispod njegove slike, poslednji status sa Facebooka i Twittera. Toga ovde nema.

Nismo primetili neke prednosti konkavnog ekrana

Pa dobro, da li ima nekih prednosti u odnosu na HTC modele? Ima! Svidelo nam se što nema ograničenja u istovremenom otvoranju više prozora browsera. Na HTC-u je taj broj limitiran na četiri. Nativne Google aplikacije su sve preinstalirane pa ćete to pored standardnih odmah zateći i Books, Music i Earth. Što se tiče ostalih prednosti, one se uglavnom odnose na neke kozmetičke detalje. Tako je na primer skorolovanje ikona u glavnom meniju izgleda kao da se one nalaze na pokretnog traci što dodatno pojačava efektat zaobljenog ekrana. Naime, ekran je urađen konkavno pa je telefon najtanji u sredini. Ovaj retro fazon je upotpunjen sa još jednom dobro forom – kada gasite ekran to će izgledati kao da ste ugasili starinski televizor sa propratnim zvukom. Sviđa nam se!

Live Wallpaper puno troši bateriju

Skrolovanje ikonica ko na traci

Voice dialing nam nije uteha za nedostatak Smart dialinga

Različiti pogledi u aplikaciji Google Earth koja dolazi uz telefon

Stisni me jače!

Međutim, kada smo već kod ekrana moramo priznati da je njegova osetljivost daleko manja u odnosu na Incredible S. Na Nexusu S moraćete jače da pritiskate ekran dok je na HTC modelu bilo dovoljno ovlaš preći preko ikone i ona bi se odmah aktivirala. Guglfon je opremljen Super AMOLED kapacitativnim ekranom od 4 inča osetljivim na dodir i dobro se snalazi pri jakom suncu ukoliko ga držite na automatskom režimu osvetljenja. Međutim, tada i brže troši bateriju. Ipak, moraćete ga puniti svako veče tako da vam je svejedno.

Google Nexus S koristi Android 2.3.4 i ima 16 GB interne i 512 RAM memorije koja se ne može proširiti jer micro SD slota nema!? Opremljen je foto senzorom od samo pet megapiskela i frontalnom VGA kamerom za video-pozive. Kamera pravi slike prosečnog kvaliteta, ima autofokus i LED blic ali ne može da snima video u 720p.

I po pitanju brzine HTC je izvojevao pobedu. Iako ih pokreću procesori na 1 GHz (kod HTC je to Scorpion a kod Nexusa S ARM Cortex A8 procesor), HTC se daleko bolje snalazi u realnom radu. Kod Nexusa S smo često naleteli na usporenja pri tranziciji ekrana ili pri otvaranju web sajtova i zumiranju stranica. Daleko od toga da je Guglfon spor ali čini nam se da je HTC bolje optimizovao softver i da Samsung, koji je napravio ovog Nexusa S, ima dosta prostora za unapređenje.

Produži dalje

Šta reći za kraj? Možda smo ipak bili preoštri prema Google Nexus S telefonu jer je u pitanju sjajan smartfon. Ipak, pošto svi liče kao jaje jajetu, moramo ih međusobno upoređivati i naš sud kaže da HTC-ovi modeli nude kompletan doživljaj za Android iskustvo. Daleko od toga da ćete se prevariti ukoliko kupite Nexusa S ali ipak mislimo izbor treba da padne na neki od HTC modela ako jurite za najvišom klasom.

 

Leave a Reply