wechat
Google Android

Indija zabranjuje android aplikaciju WeChat?!

Mobilna platforma za prenos poruka WeChat, kao proizvod koji kineska kompanija Tencent pruža svojim korisnicima u inostranstvu, uvek je u skladu sa svim relevantnim lokalnim zakonima i propisima, naveo je operater Tencenta u mejlu poslatom Global Tajmsu u ponedeljak 17. juna.

Odgovor portparola kompanije Hu Čunana, a koji prenosi AndroidRevija.com usledio je nakon izveštaja od strane indijskogEkonomik Tajmsa koji je naveo kao izvor obaveštajnu službu države da se razmatra ukidanje mobilnog mesendžera radi nacionalne bezbednosti.

wechat

Neimenovani zvaničnik indijskog Ministarstva unutrašnjih poslova, rekao je Global Tajmsu da će se ovo pitanje još jednom razmotriti pre konačne odluke.

„Sada je još suviše rano reći da li će ova aplikacija biti ukunuta,” naveo je izvor.

Međutim, nije jasno zašto se razmatra zabrana rada aplikaciji WeChat koja kao i WhatsApp, Blekberi mesendžer, služi za razmenu tekstualnih i glasovnih poruka i fotografija, a oslanja se na Internet.

Neki indijski zvaničnici kontaktirali su Global Tajms, pri čemu su izrazili zabrinutost da se Kina koristi ovom aplikacijom kako bi „njuškala” po komunikacionim mrežama u Indiji.

„Kada god kineske telekomunikacione kompanije dolaze na tržište Indije, uvek postoje sitne kontraverze,” rekao je jedan zvaničnik Ministarstva za telekomunikacije, koji je želeo da ostane anoniman.

Još jedan neimenovani zvaničnik iz indijskog Ministarstva trgovine je rekao da ta zabrinutost proizilazi usled kineske konkurencije na tržištu.

Indijske vlasti su ranije takođe izrazile zabrinutost zbog Blekberi mesendžera, ali je ovaj spor rešen tako što je kompanija pristala da podesi server u Mumbaiju.

Agencije su u međuvremenu dobile pristup podacima.

Leave a Reply