Google Android

Kako da ubrzate vaš Android?

Veliki problem kod starijih mobilnih uređaja tokom rada s više aplikacija ne izaziva procesor, koliko nedostatak radne memorije.

Smartfon koristi RAM tako da prenosi privremene podatke, a što je većeg kapaciteta, to je lakše baratati sa više stvari odjednom. Evo kako možete optimizovati radnu memoriju svog uređaja na “bezbolan” način.

Operativni sistem i pripadajući procesi će redovno zauzeti dobar deo radne memorije već po uključivanju uređaja, čak i da korisnik ne aktivira neku dodatnu aplikaciju. S instalacijom više appova, widgeta i ostalog materijala, RAM se polako puni, a usprkos tome što Android u današnje vreme racionalno upravlja resursima, to ne znači da može raditi kao i prvog dana, ukoliko je “pretrpan”.

Za starije uređaje koji nisu rootovani treba ograničiti količinu widgeta i live wallpapera, jer osim punjenja radne memorije itekako utiču i na trajanje baterije uređaja.

Slična stvar važi i za aplikacije koje bez znanja korisnika mogu raditi “u pozadini”.

Kako biste organizovali aplikacije i odredili koje treba da rade, a koje ne, treba da odaberete Settings, Apps ili Application Manager kako biste dobili izveštaj o svim aplikacijama na uređaju.

Za deaktivaciju aplikacija dovoljno je ući u detalje i odabrati “Disable”, ali treba da znate da zbog toga u slučaju pojedinih app-ova može doći do nestabilnosti u radu uređaja.

Rootovani uređaji s microSD podrškom imaju nešto više opcija, a trik je da kreirate particiju na (što je moguće bržoj) SD kartici koja će služiti kao sekundarni izvor radne memorije. To je moguće izvesti tzv. RAM Expander aplikacijama poput ove, a pre svega treba proveriti da li je uređaj kompatibilan (preuzeti MemoryInfo & Swapfile Check i napraviti test za RAM Expander).

Nakon toga treba pokrenuti RAM Expander, dozvoliti joj root pristup i odabrati optimalnu vrednost za particiju (kako bi se dobile najbolje moguće performanse). Za završetak priče dovoljno je odabrati Swap Activ i uživati u nešto bržem uređaju.

Ipak, ovim potezom SD kartica postaće nečitljiva na računarima.

One thought on “Kako da ubrzate vaš Android?

 1. stiw47

  Ja se izvinjavam, ali ne mogu, a da ne osporim poslednju rečenicu, upravo zato što volim ovaj blog (i što sam već dugo prijavljen da primam Vaše vesti na mail).

  Elem, “ovim potezom SD kartica postaće nečitljiva na računarima.”

  Zapravo, ovim potezom, SD kartica NEĆE postati nečitljiva na računarima, nego se posle ovog poteza MOŽE DESITI da SD kartica postane nečitljiva na računarima koji koriste operativni sistem Windows.

  Mislim da jedan IT blog kao što je ovaj, ne bi trebao da poistovećuje operativni sistem Windows sa pojmom računar, jer, kao što znamo, postoji još mnogo operativnih sistema za PC računare.

  Vratimo se na temu: ne bi trebalo čak ni na Windowsu da se desi da kartica postane nečitljiva, jer Win će moći da pročita “svoju” fat32 particiju na kartici, a to i jeste particija koju imamo potrebu da otvorimo u Windows-u (slike, muzika, podaci sa telefona i sl.). Razlog više je i to što će svi ovi programi za SWAP na Android-u, na kartici napraviti particije tako da fat32 bude primarna i prva po redosledu i onda Windows sa tim nema problema.
  Često se može desiti, da kada priključite vašu SD karticu na Windows (ili telefon u kome se nalazi kartica) da Windows izbacu onu neku njegovu nebuloznu poruku kako postoji neki problem sa SD karticom i pitaće vas da li hoćete da je skenirate i formatirate ili da nastavite dalje. Odaberite “nastavi dalje” i kartica će se sa celim svojim sadržajem otvoriti u Explorer-u (My Computer). Sve i kada bi (nespretni) operativni sitem, kao što je Windows, stvarno imao problema i kada uopšte ne bi mogao da pročita ovakvu SD karticu, tj. SD karticu na kojoj se pored fat32 particije nalazi i Linux-SWAP particija, uvek postoji My Phone Explorer, aplikacija koja se instalira na Windows i My Phone Explorer Client, aplikacija koja se instalira na Android i preko kojih se može ostvariti USB ili WiFi ili Bluetooth veza, pa se mogu prebacivati podaci tamo – ovamo i još dosta toga.

  Lično imam na svojoj SD kartici u Androidu fat32, Linux-ext4 i Linux-SWAP particiju (sve su primarne i poređane su tim redosledom kako sam ih naveo), a na laptopu imam Kubuntu 14.10, Kali Linux 1.0.9, Debian 7 i Windows 8.1 i nikad nisam imao problem sa otvaranjem SD kartice ni na jednom operativnom sistemu. Naravno da na Windows-u nativno mogu da otvorim samo fat32 particiju, ali za više od toga ni nema potrebe. Ko baš hoće da gleda sve particije sa svoje SD kartice na Windows-u, tu su uvek programi kao što su Ext2fsd, DiskInternals Linux Reader, Ext2explore i sl.

Leave a Reply