Google Android · Mobilne aplikacije

Predstavljena mBanking android aplikacija Erste Banke Srbija

Korisnici Google Play Storea iz Srbije na raspolaganje su dobili novu Android aplikaciju za mobilno bankarstvo, razvijenu za Erste Bank Srbija od strane hrvatske kompanije Infinum.

Kompanija Infinum je u petak, 20. decembra, u saradnji sa naručiocem, Erste Bankom Srbija, putem Google Play Store-a učinila dostupnom aplikaciju Erste mBanking, namenjenu mobilnom bankarstvu. Erste mBanking  je prva Infinumova aplikacija za srpsko tržište namenjena najširem spektru korisnika koja,  u neku ruku, najavljuje ulazak te hrvatske firme na tržište Republike Srbije.

erste bank android

“Sarađujemo sa partnerima iz Srbije već duže vreme, ali do sada nismo lansirali nijedan proizvod isključivo za to tržište. Jako nas raduje što smo imali priliku da to uradimo baš sa Erste mobile banking aplikacijom koju će sigurno koristiti velik broj korisnika”, izjavio je Tomislav Car, direktor Infinuma.

Infinum ima veliko iskustvo u razvoju mobilnih i web aplikacija, o čemu svedoči i realizacija preko 150 različitih projekata, od kojih su mnogi – poput aplikacije mBanking – vezani za finansijske institucije kao što su banke i osiguranja.

Aplikacija mBanking je potpuno prilagođena platnom prometu Republike Srbije, a korisnicima nudi mogućnost korišćenja gotovo svih opcija kao i Internet bankarstvo kojem se pristupa preko desktop ili laptop računara.

Tu su i neke dodatne funkcije omogućene korišćenjem senzora integrisanih u smartfone. Svi korisnici, nezavisno od toga da li su klijenti banke ili ne, mogu uz pomoć geolokacije pronaći najbližu poslovnicu ili bankomat Erste Banke Srbija, kontaktirati banku, proveriti kursnu listu te iskoristiti ugrađeni štedni kalkulator kako bi otkrili koji im oblik štednje najviše odgovara.

Klijenti banke na raspolaganju imaju i mnoge druge usluge poput pregleda potrošnje i transakcija, stanja računa i kreditnih kartica, razmene valute ili upravljanja dodatnim uslugama kao što su vesti putem SMS-a.

Potpuno unikatna mogućnost ove aplikacije, barem kad je reč o srpskom tržištu, jeste usluga “Slikaj i plati” koja omogućava klijentima da nalog za plaćanje računa jednostavno kreiraju fotografisanjem tog istog računa pomoću kamere ugrađene u smartfon.

Iza ove mogućnosti stoji hrvatska firma PhotoPay koja se specijalizovala upravo za tehnologiju prepoznavanja oznaka s računa snimljenih (često lošim) kamerama sa smartfona. Tržište Republike Srbije u ovom pogledu pokazalo se kao dosta izazovno.

“Da bi došli do izvrsnog korisničkog iskustva najveći izazovi prilagođavanja tehnologije za Srbiju bili su raznovrsni formati i vrlo loše štampani računi i uplatnice nekih izdavača. Odličnim predprocesiranjem, naprednom obradom slike, serverskim OCR-om s mehanizmima mašinskog učenja i naprednim algoritmima pre povratka podataka u aplikaciju, uspeli smo postići ravnotežu tačnosti i brzine za korisnike ove funkcionalnosti”, izjavio je Damir Sabol, direktor PhotoPaya.

Aplikacija mBanking kompatibilna je s većinom smartfona temeljenih na Android operativnom sistemu budući da joj je za rad potrebna verzija 2.2 dok je trenutno aktualan Android 4.4. Verzija aplikacije namenjena iOS uređajima trenutno je u fazi testiranja, a korisnicima će na raspolaganje biti stavljena uskoro.

Leave a Reply