Google Android

Ranjivost Skype aplikacije za Google Android

Razvojni programer Justin Case, otkrio je kritičnu ranjivost u aplikaciji Skype za Google Android mobilni operativni sistem. Ovaj programer tvrdi da ranjivost može biti iskorišćena za otkrivanje imena, telefonskih brojeva i zapisa trenutnog poručivanja. Ranjivost je otkrio analizirajući ranje objavljen Skype video sadržaj na kom je uočio sigurnosnu grešku. Posledica te greške je nepravilno postavljanje dozvola nad podacima u folderu unutar koje se nalaze Skypeovi podaci.

Fodler nosi isti naziv kao i nečije Skype korisničko ime te tu čuva kontakte, profil korisnika i zapise o trenutnim porukama u nekoliko sqlite3 tabela. Osim što su dostupni, podaci su potpuno nezaštićeni, tj. nekriptovani. Gledajući tabelu sa podacima trenutnog poručivanja, mogu se videti sve razmenjene poruke korisnika Skypea.

Case upozorava da zlonamerni korisnik sa osnovnim programerskim znanjem, može modifikovati postojeću aplikaciju te je distribuirati na tržište i na taj način pratiti razmenu privatnih informacija. U Skypeu trenutno istražuju otkrivenu ranjivost te se čeka na izdavanje zakrpe. VIše o ovom problemu u izveštaju magazina TGDaily i u sledećem video zapisu:

Leave a Reply