Google Android

Saab IQon – Google Android u osnovi infotainment sistema SAAB automobila

Kompanija Saab Automobile vizionarski unapređuje integrisane zabavno-informacione automobilske sisteme (infotainment) ulazeći u pratnerstvo sa kompanijom Google kreirajući noviIQon infotainment koncept.

Budući vlasnici Saab automobila sa novim IQon sistemom u vozilu moćiće da direktno sa Interneta preuzimaju širok spektar aplikacija, i pristupaju online servisima i multimediji koja će biti dostupna preko Saab IQon store.

Saab će upoznati sve third-party softverske kuće za razvoj Android aplikacija sa API interfejsom vozila (application programming interface) omogućavajući im pristup ka više od 500 signala sa mnoštva različitih senzora ugrađenih u Saab automobile. Na osnovu ovoga će programeri moći da u svoje aplikacije “uvlače” informacije o brzini vozila, lokaciji, smeru kretanja, opterećenju, uglu zakretanja točka upravljača, motorski parametara, zatim spoljnoj i unutrašnjoj temperatiru, pritisku, pa čak i poziciji sunca u odnosu na trenutnu poziciju vozila.

“Sa Saab IQon sistemom, neće biti ograničenja za potencijalne inovacije,” rekao jeJohan Formgren, rukovodilac postprodaje i komercijalni rukovodeći IQon projekta. “Ovom prilikom pozivamo globalnu Android programerski zajednicu da koriste naš API i u potpunosti iskoriste ogroman potencijal za inovacije informacionih sistema u vozilima.”

homevyer110223artboard3 Saab IQon   Google Android u osnovi infotainment sistema SAAB automobila

Kompanija Saab je tako pokrenula prvu “otvorenu” strategiju razvoja – open innovation – koja prav u automobilskoj industriji predlaže otvoren pristup razvoju infotaiment sistema kao mnogo bržu opciju i mnogo fleksibilniju aletrnativu konvencionalnom zatvorenom in-house razvojuinfotainment automobilskih servisa.

“Kupci danas žele da unutar vozila budu konektovani više nego ikada i žele komfor kao kada se nalaze van vozila,” dodaje Formgren. “IQon sistem pružiće im laku i pouzdanu vezu sa njihovim pametnim telefonima i tablet računarima, dodajući toj konekciji novi kvalitet kroz nove softvere u usluge.”

IQon sistem podrazumeva integrisanu kompjutersku platformu u vozilu, sa modemom koji se automatski povezuje sa internetom kada se startuje vozilo. Ekrano osetljiv na dodir dijagonale 8 inča omogućava pristup svim servisima i kontrolama vozila, od audio sistem i streaming medija, preko online navigacije do upravljanja hard diskovima.

homevyer110223artboard1 Saab IQon   Google Android u osnovi infotainment sistema SAAB automobila

IQon takođe obezbeđuje platformu za daljinsku komunikaciju ka vozilu i od vozila prema dilerima ili Saab servisu, tako da sistem može da u servisni centar pošalje sve telemetrijske podatke zabeležene tokom vožnje, kako bi se u pokretu radiza dijagnostika pa čak i otklanjali eventualni kvarovi i to bez odlaska u servis.

IQon sistem je prikazan danas prvi put u svetu u Saab PhoeniX konceptu na Geneva Motor Show. Beta verzija IQon sistema je već u upotrebi i na testiranju kod kompanijskih korisnika u čitavoj floti test vozila.

Leave a Reply