Google Android

Uklonjene maliciozne aplikacije sa Android Marketa

Google tim za bezbezbednost uklonio je više desetina malicioznih aplikacija sa svoje web prodavnice Android Market, namenjenih pametnim telefonima koje pokreće Android O. Aplikacije je na Googleov server postavio razvojni programer imena “Logastrod” koji je u njih ugradio maliciozni kod koji je uzrokovao slanje i primanje skupih premium tekstualnih poruka.

Lažne aplikacije predstavljale su kopije naširoko popularnih igrica poput Angry Birds, Assassin’s Creed Revelations i NEED FOR SPEED, a koje je napadač objavio u besplatnim verzijama. Prema izveštaju objavljenom na Sophosovom blogu, više od 10,000 korisnika preuzelo je maliciozne aplikacije do trenutka dok ih Google nije uklonio. Vanja Svajcer iz Sophosa ističe da je više puta upozoravano na činjenicu da su uslovi za sticanje prava na postajanje Android razvojnog programera izuzetno niski.

Bez obzira dogodi li se nekome da instalira malicioznu aplikaciju, Google na ekranu ipak prikazuje upozorenje kojim dozvolama takva igrica raspolaže te takođe ukazuje korisniku da će biti pretplaćen na premium usluge u iznosu od €4.50.

Otkriće da je Google posluživao maliciozne aplikacije više od jednog dana, tokom kog ih je preuzeto više od 10,000 puta, potvrđuje da prethodno pomenuta zaštita nije dovoljna za sigurnost Android Marketa. VIše o ovoem u izveštaju magazina The Register

Leave a Reply