Google Android

Više od polovine korisnika Android uređaja ne koristi zaštitni softver

Prema istraživanju koje je sproveo B2B International u saradnji sa kompanijom Kaspersky Lab tokom leta 2013. godine, više od 50 odsto korisnika tablet uređaja i andoroid pametnih telefona ne koristi bezbednosni softver kako bi zaštitili svoje uređaje od sajber pretnji. U međuvremenu, Android je već duže vreme najpopularnija platforma za individualne korisnike i za sajber kriminalce koji koriste štetne softvere za prevare.

Samo 40 odsto korisnika smart telefona i 42 odsto korisnika tableta koji su učestvovali u istraživanju je instaliralo i koristi neko od bezbednosnih rešenja za svoje uređaje. Ostali korisnici su izabrali da se oslone na ograničene bezbednosne karakteristike koje su integrisane u operativni sistem, ili veruju sopstvenim instiktima i na taj način ih štite.

androidi

Sa druge strane, u poređenju sa ostalim mobilnim platformama, Android je glavna meta sajber kriminalca. Sudeći po cloud servisu kompanije Kaspersky Lab, Kaspersky Security Network, koji sakuplja podatke o hitnim sajber pretnjama, 99 odsto trenutnih štetnih softvera koji za metu imaju mobilne uređaje, napravljeni su za Android platformu. Ali to nije sve, eksperti kompanije Kaspersky Lab detektovali su 35.000 štetnih softvera tokom 2012, dok je cifra za samo prvu polovinu 2013. godine iznosila 47.000.

Postoje dva glavna razloga zašto sajber kriminalci pokazuju veliko interesovanje za android platformu: popularnost i funkcionalnost. Malver može da ’’navede’’ smart telefon da šalje poruke premijum brojevima, i da na taj način uzima novac sa korisnikovog naloga. Ovo može da pretvori smart telefon u špijunski uređaj, dajući sajber kriminalcima informacije o vlasniku uređaja, obuhvatajući sve pozive, dopisivanja, lozinke za društvene mreže i naloge za plaćanje preo interneta itd. Drugim rečima, čitava komunikacija, zabava i karakteristike Android uređaja popularni su kod sajber kriminalaca, isto koliko su popularni kod korisnika.

Postoji još jedan ozbiljan rizik usled kog može doći do neželjenih posledica – velika verovatnoća gubitka ili krađe uređaja. Za mnoge su tablet uređaji i smart telefoni postali glavno mesto za čuvanje omiljene slike i video zapisi, dopisivanja sa prijateljima i porodicom, poslovna dokumenta i ostale informacije od velike važnosti koje ne smeju da dospeju u pogrešne ruke.

Pa ipak, čak i pored velikog broja pretnji koje su u porastu, Android i dalje ostaje korisna platforma pogodna za mnoge zadatke. Stoga savetujemo korisnicima Android uređaja da zaštite svoje smart telefone i tablet uređaje sa visokokvalitetnim Internet Security rešenjem.

Leave a Reply