Google Android · Mobile

Google kupuje Motorolu za 12,5 milijardi dolara

Iako nije nilo nekih naznaka i medijskih špekulacija, kompanija Google objavila je jutros da kupuje Motorola Mobility Solutions (deo holdonga koji proizvodi mobilne telefone i set-top-box uređaje) za 12,5 milijardi dolara u kešu, tako da će akcionari u okviru ove transakcije po deonici dobiti 40 dolara. Ovo preuzimanje je 11-o po veličini transakcije preuzimanje u ovoj godini, i izgleda da će biti najveća ovogodišnja poslvona transakcija u sektoiru visokih tehnologija, jer prednjači ispred Microsoft-ove kupovine Skype-a za 8,5 milijardi foalra ranije ove godine.

Znači li to prestanak proizvodnje Googleovih Nexus mobitela ili će Motorola proizvoditi iste pod Googleovim brandom, ostaje da se vidi, ali svakako stavri se na Android polju zahuktavaju i treba očekivati još zanimljivosti iz Android sveta.

2 thoughts on “Google kupuje Motorolu za 12,5 milijardi dolara

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Kakve su ovo nemoguce kupovine i integracije Gugla kao davaoca usluga pretrazivanja i proizvodjaca programa (softrvera), s jedne strane, i Motorole kao tipicnog tradicionalnog proizvodjaca radio-uredjaja (hardvera).

    Boze, pocetkom 70-tih nisam mogao ni da sanjam da ce jedna takva firma (br. 1) kao sto je Motorola pasti na tako niske grane. Uzrok je verovatno globalna tranzicija sa profesionalnih mobilnih radio-komunikacija na javne mobilne radio-komunikacije.

    Ipak je ovaj svet naopako okrenut.

Leave a Reply