Mobile

Google telefon pušten u prodaju

Nakon predstavljanja i puštanja u prodaju sinoć u San Franciscu, Googleov G1 smartphone danas počinje da se prodaje širom Sjedinjenih Država. I bez marketinga interes je velik, ali ni približno kao za poslednji iPhone. Googleov mobilni telefon usmeren je na pristup Internetu te je, u stvari, poput personalnog računara koji se može nositi u džepu, težine 158 grama.

Zasnovan je na Google Android operativnom sistemu, poseduje Touchscreen koji obezbeđuje  lako pregled i zumiranje web stranica. Ali, njegov interfejs se ne temelji se na multitouchu, već snalaženje na njemu olakšavaju dugmići, takozvani trackballs, ili kodovi na tastaturi, koja se otvara rasklapanjem slider kućišta.

Neke od prednosti nad iPhone aplikacijama uključuju one-touch i biranje brojeva usmenim naredbama. I kamera od 3,2 megapiksela sa autofokusom impresivnija je od iPhoneova 2, a poseduje i SD karticu za dodatno čuvanje podataka. Po ceni od 179 dolara, G1 je 20 dolara jeftiniji od iPhonea, ali nudi samo 1 gigabajt memorije. Za istu memoriju kao kod iPhonea, morate kupiti karticu od 20 dolara.

Google Phone, kako je još poznat G1, namenjen je ljudima koji se oslanjaju na Google aplikacije poput Gmaila, kalendara, Talka i drugih. Naravno, tu je i muzički player, a jedna od najatraktivnijih karakteristika je ugrađeni GPS i digitalni kompas koji u kombinaciji sa akcelometrom i Google Maps aplikacijom omogućava lako snalaženje u prostoru. Zakretanjem i pomeranjem aparata može se gledati određenu lokaciju kao da ste već tamo. Analitičari ne veruju da bi G1 mogao da ugrozi iPhone ali kako kažu, ovde se radi o maratonskoj tržišnoj trci, a ne o sprintu. Ključno je izboriti se za svoj udeo na tržištu.

Leave a Reply