The-finished-phone_back-side_Hendrik-Beikirch_01
Mobile

Grafiti majstor Hendrik Bajkirh i grafit Intel smart telefona

Svetski poznati grafiti majstor Hendrik Bajkirh i njegov grafit smart telefona visok 6 m bili su u centru pažnje vodećeg svetskog sajma potrošačke elektronike i kućnih aparata (IFA) u Berlinu 5. i 6. septembra. Kompanija Intel, svetski lider u računarskim inovacijama, predstavila je ogromnu umetničku instalaciju, a pored toga prikazala je i svoju stručnost u proizvodnji procesora koji donose izvanredne performanse smart telefonima, uz smanjenu potrošnju energije i produženo trajanje baterije.

The-finished-phone_back-side_Hendrik-Beikirch_01

Dok je displej telefona prikazivao tehnologije koje se nalaze unutar smart telefona, Hendrik Bajkirh je na poleđini telefona naslikao portret mlade žene koja drži smart telefon. Potrošene su 104 limenke spreja za portret visok 4 m, koji je bio izložen u Sommergartenu do nedelje, a umetniku je bio potreban 21 sat da ga završi. Nakon sajma IFA, Hendrik Bajkirh i kompanija Intel prodaće umetničko delo, a dobijeni novac će donirati u dobrotvorne svrhe.

 

„Grafit ogromnog smart telefona je jedinstvena ideja i predlog kompanije Intel koji sam bez razmišljanja prihvatio. Nadam se da su posetioci sajma IFA uživali u procesu stvaranja i naravno u samom delu”, rekao je Hendrik Bajkirh. Bajkirh pripada nemačkoj avangardnoj uličnoj umetnosti i svetski je poznat po svojim nesvakidašnjim delima. Pod pseudonimom ECB, umetnik radi grafite na zgradama i velikim platnima. Njegovi grafiti prikazuju lica običnih ljudi, od kojih svako priča svoju jedinstvenu priču i na taj način odražava grad u kome živi.

 

„Hendrik Bajkirh je odlično odradio posao. On je veoma talentovan i kreativan umetnik, a portreti koje slika su puni značenja i prikazuju svakodnevni život na jedan nesvakodnevni način. Kompanija Intel preporučuje svima da pogledaju ovaj rad”, izjavio je Klaus Obermaier, marketing menadžer kompanije Intel za Nemačku i Austriju. „Hiljade ljudi videlo je našu instalaciju na sajmu IFA, a veliki broj fotografija ogromnog smart telefona razmenjen je preko Facebooka”.

 

Od 2012. godine, kompanija Intel proizvodi raznovrsne visokokvalitetne procesore namenjene smart telefonima koje u svojim uređajima koriste kompanije Motorola, ZTE, Lenovo, Acer i Prestigio. Među proizvodima predstavljenim tokom 2013. su Intel®Atom procesori Z2580, Z2560, Z2520platforma zasnovana na Atom™ procesoru Z2420 niske potrošnje. Na sajmu IFA, kompanija Intel je predstavila najnovije smart telefone sa Intel® Atom™ procesorima, kao što su ZTE Grand X2 IN, Lenovo K900 iPrestigio MultiPhone 5430, kao i veliki broj novih uređaja koji donose inovativno računarsko iskustvo.

Leave a Reply