Mobile

Hapšenja zbog prevare sa SMS porukama u nagradnim igrama

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je Služba za borbu protiv organizovanog kriminala Uprave kriminalističke policije, u koordinaciji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, uhapsila osamnaestočlanu organizovanu kriminalnu grupu, koja je u dužem vremenskom periodu vršila krivična dela prevare.

Osumnjičeni su na televizijskim kanalima TV “Duga” i TV “Astro” i radio stanicama “Narodni radio” i Radio “Centar”, organizovali telefonske robno-novčane kvizove, dovodeći u zabludu gledaoce i slušaoce da će slanjem SMS poruka ili uključivanjem u emisije pozivanjem brojeva sa dodatom vrednošću (na primer 0900800102) osvojiti vredne nagrade davanjem odgovora na veoma jednostavna pitanja.

Građani, koji su se javljali, nisu bili uključivani u program, već su stavljani na čekanje kako bi njihovi pozivi ostvarili što veći broj telefonskih impulsa sa dodatom vrednošću.

U program su uključivani članovi ove organizovane kriminalne grupe koji su davali netačne odgovore, provocirajući na taj način građane da se javljaju.

Takođe, ova organizovana kriminalna grupa osmislila je i programski sadržaj zasnovan na okultizmu, paranormalnim pojavama, proricanju sudbine, tumačenju horoskopa i u astrološkim emisijama stvarala kod gledalaca lažnu sliku da astrolog pogađa detalje iz života lica koja su uključivana u program.

Članovi ove kriminalne grupe učestvovali su u programu po unapred osmišljenom planu, a pozivi stvarnih gledalaca su stavljani na čekanje, sa ciljem da im se što više novca skine sa telefonskih računa.

Dosadašnjom istragom utvrđeno je da je samo na teritoriji Srbije oštećeno približno 163 hiljade građana za iznos od više od 31 milion evra, dok je organizovana kriminalna grupa time pribavila imovinsku korist od više od 15 miliona evra.

MUP je uputio molbu svim oštećenim građanima da u fotokopiji dostave svoje uvećane telefonske račune, kao i podatke kada i koje brojeve telefona su zvali, a nisu bili uključeni u program, na adresu: Ministarstvo unutrašnjih poslova, Direkcija policije, Uprava kriminalističke policije, Služba za borbu protiv organizovanog kriminala, Bulevar Mihajla Pupina 2, 11070 Novi Beograd, ili na elektronsku adresu [email protected]

Leave a Reply