Mobile

HTC 7 Trophy

Novi model iz kompanije HTC je stilizovan telefon ali svojim karakteristikama jasno govori da ne misli da osvaja najviše ciljeve u domenu Windows Phone 7 sistema.

Windows Phone 7 platforma dobija sve više i više modela na kojima je instalirana pa je malo teško pratiti šta se sve nudi u ponudi. Naravno, veoma je lako raspoznati telefone s ekranima od 4,3 inča kao što je to na HTC HD7 ili upečatljiv AMOLED ekran na Samsung Omniji 7. Međutim, ukoliko želite nešto suptilinije možda je pravi izbor za vas HTC 7 Trophy.

 

U dizajnerskom smislu, ovo je dobro osmišljen telefon od brušenog metalnog kućišta koji mu daje čvrstoću i sigurnost. Zadnja strana je gumirana da vam telefon ne bi klizio a i da bi sigurno stajao na stolu dok je okvir ekrana hromiran. Na vrhu telefona nalazi se 3,5-mm audio priključak kao i konektor za punjač koji je pokriven plastičnim poklopcem. Sve u svemu, sve izgleda vrlo lepo a to smo i navikli od HTC-a. Jeste da smo od njih navikli i na klasične tastere ispod ekrana umesto ovih osetljivih na dodira ali to ćemo im oprostiti. Izgleda, da je svetom zavlada totalna manija za svim što je osetljivo na dodir pa su oni rešili da ljudima maksimalno udovolje…

I kiša i sunce

Čuvena HTC-ova vremenska prognoza našla se i na Trophiju 

Trophy je Windows Phone 7 telefon koji ima instaliran HTC Sense UI. Njihov korisnički interfejs je toliko postao prepoznatljiv po karakterističnoj vremenskoj prognozi da ljudi vole da pogledaju taj ekran iako im vremenske prilike i nisu tako bitne. Pošto je početni ekran na telefonu klasičan WP7, da biste došli do prilagođenog interfejsa moraćete da kliknete na HTC Hub. Tu će vas pored čuvene prognoze dočekati i prepoznatljive aplikacije koje su zaista prelepo grafički predstavljene. Uostalom, ceo WP7 grafički sistem je zaista veoma doteran i upregnut i prava je milina ga koristiti. Od HTC-ovih programa valja skrenuti pažnju na  HTC Notes koji funkcioniše na principu samolepljivih papirića koje ćete virtualno lepiti po ekranu. Zabeleške na papirićima će vam biti uvek pri ruci međutim one će vremenom poćeti da se uvrću i blede što će vas podsetiti da možda ne bilo loše da ih odlepite i zapišete negde u kalendar. Simpatično, zar ne?

Težine je 140 grama a dimenzija 118 x 61 x 12 mm 

Kao što smo i navikli na drugim HTC modelima, i na ovom telefonu ekran možete aktivirati isključivo dodirom na gornji Power taster ali ne i na tastere ispod ekrana. Kako HTC tvrdi, ovakvo rešenje sprečava slučajno aktiviranje ekrana i štedi bateriju. Što se tiče samog ekrana, on je dijagonale 3,8 inča. On je i dalje dovoljno velik da bi impresionirao ali i dovoljno mali da bi telefon učini skladnim. Rezolucija ekrana 400×800 piksela – baš onakva kakvu Microsoft forsira. Fotografije koje slikate, video materijal koji snimate kao i mape na odličnoj aplikaciji za snalaženje izgledaju odlično na ovom koloritnom ekranu. Jeste da kvalitet nije kao na AMOLED ekranu nekog Samsung modela, jer je ovo ipak obična LCD matrica, ali je i dalje na vrhunskom nivou.

Stisni me duže

Što se tiče fotografija, one neće biti baš kao i na Mozartu jer umesto osam megapiksela na Trophiju imate “samo” pet. U kombinaciji sa ugrađenim blicem i opcijama za fotografisanje i dalje ćete moći da napravite sasvim priistojne fotke. Slično kao i na drugim WP7 telefonima, telefon ćete moći probutiti dužim pritiskom na Foto taster. Inicijalizacija kamere je brza tako da možete praviti fotke i u hitnim slučajevima.

Ah te baterije na pametnim telefonima. Ni ova neće moći da izdrži duže od jednog dana uz uključen 3G i WiFi 

HTC je dosta poradio i na zvuku. Trophy, kao i svi modeli na WP7 platformi, podržava Dolby Mobile audio sistem i SRS Surround efekte. Da li vam ovo zaista treba – pitanje je, ali ako je već deo sistema – nije na odmet.

A što si ti tako skup?

Telefon je prilično brz a to duguje Microsoftovom zalaganju da se u telefone ugrađuju procesori od bar 1 GHz. Takvi procesori su prilično skupi pa je to upravo razlog zbog čega (još uvek) nema jeftinih WP7 telefona. Trophy se isporučuje s 8 GB interne memorije mada postoje i verzije s 16 GB.

Prozori ili roboti?

Sve u svemu, ovo je veoma dobar telefon iako mu se ni jedna karakteristika posebno ne ističe. Kombinacija HTC-ovih kvalitetnih aparata i sposobnog Windows Phone 7 operativnog sistema pokazala se još jednom veoma uspešnom. Jedino pitanje koje se može postaviti na kraju: Da li je bolje uzeti HTC-a s Androidom? Mi mislimo da Android ima mnogo svetliju budućnost a vi uzmite šta vam je volja. (mobitech.rs)

 

Leave a Reply