Mobile

HTC Desire HD na testu

Mobilni magazin MOBITECH nedavno je na testu imao naslednika popularnog Desirea koji sada ima HD ekran od 4,3 inča, mogućnosti da pišemo do sutra i sveži Andorid OS. Sve je za lajkovanje!

HTC Desire je od mnogih proglašen za najbolji mobilni telefon u 2010. godini, tako da ovoj kompaniji nije bilo lako da naprave naslednika jer su očekivanja prevelika. Potrebno je bilo napraviti bolji telefon od prethodnog i održati distancu od iPhone 4 kao glavnog konkurenta. Po svemu sudeći, HTC je to uspeo jer je Desire HD zaista bolji od Desirea.

Od ivice do ivice

HTC Desire HD je napravljen od glatkog alumijuma pa nas na dodir više podseća na Legend nego na Desire. Što se tiče same konstrukcije, primetili smo da Desire HD ima dva poklopca: onaj na dnu štiti slotove za microSD i SIM kartice dok onaj sa desne strane krije prostor za bateriju. Prednost ovoga je što ćete moći da zamenite memorijsku karticu bez gašenja telefona a jedino nam se nije svidelo što se baterija prosto katapultira kada otvorite poklopac. Niko ne bi želeo da baterija ispada ili da je izgubi…

Šta kriju poklopci?

Iako je HTC Desire HD opremljen ekranom od čak 4,3 inča (480 x 800 px), njegove dimenzije su u domenu normalnog. Nekima će sigurno zasmetati njegova veličina i težina od 164 grama, ali ako volite velike ekrane onda nećete imati zamerke. Ekran se prostire maksimalno do ivice koliko je to moguće kao i do komadnog dela pri dnu telefona. Ovde primećujemo još jednu razliku u odnosu na običan Desire. Naime, Desire HD nema tastere nego četiri touchkeya kao na Galaxy S-u. Iako mi više volimo prave tastere, ovi su se pokazali OK i nisu nas dovodili u neprijatnu situaciju da se slučajno aktiviraju.

Friend Stream – ti si naš najbolji drug

Najjača stana svakog HTC-a  je svakako HTC Sense UI. I na ovom telefonu, prilagođavanje izgleda desktopa, rasporeda widgeta, home screenova i pripadajućih ikona je jako jednostavno i intuitivno. Jedna od svakako najboljih komponenti korisničkog interfesja Sense je Friend Stream koji čini HTC telefone najbolje po pitanju društvenog umrežavanja. Friend Stream će sihnronizovati strim sa Facebooka i Twittera bez ponavljanja omogućavajući vam da direktno gledate pripadajuće fotografije ili video snimke sa YouTubea. Otkucajte novi status u “What’s on your mind?” i on će se pojaviti na obe mreže. Savršeno za korisnike novog doba!

Komunikacija preko e-maila je takođe na vrhunskom nivou. Potrebno je samo da ukucate vaš email i password i sva će se podesiti samo od sebe. Možete grupisati više email naloga u jedan strim i podesiti da vam prikazuje mailove od samo jedne osobe, samo nepročitane poruke ili na primer samo one sa attachmentom. Ovo je kao na desktopu, zar ne?

Svidelo nam se što telefon pamti emailove pa će ih sam dovršiti kada počnete da ih kucate, a zahvaljujući i  “.com” tasteru unos adrese nije tako problematičan.

Samo četiri web stranice

Ispod korisničnog interfejsa HTC Sensa nalazi se Android Froyo 2.2.1. O ovom Androidu se već sve zna a mi ćemo samo reći da je zaista uglađen mada bismo voleli da je doneo i još neke detalje kao što je mogućnost povećavanja internog kloka procesora i njegovog redukovanja kada je telefon u stanju mirovanja. Naravno, sve se ovo može prilagoditi instaliranjem programa SetCPU sa Android Marketa. Treba napomenuti i da se najnovija verzija Gingerbread 2.3 očekuje za ovaj telefon tokom narednog meseca.

Surfovanje na ovako brzom telefonu sa tako velikim ekranom je prava pesma. Browser podržava sve moguće standarde uključujući i Flash. Iznenadila nas je činjenica da je moguće otvoriti samo četiri web stranice u isto vreme, mada je realno pitanje da li nam više i treba.

Android 2.2 doneo je zanimljive mogućnosti u browseru. Ako zadržite prst na bilo kom delu web stranice, osim na videu i slici, dobićete tri opcije. Prva je da kopiranje teksta sa zumiranjem kako biste ga lakše selektovali. Druga je “Quick Lookup” koja će ozačeni tekst pretražiti na nekom od brojnih servisa: Google, Wikipedia, Google Translate, Google Dictionary pa čak i na YouTubeu. Konačno, opcija “Share via” će vam omogućiti da selektovani tekst podelite preko maila, bluetootha, Facebooka, Twittera ili bilo koje druge aplikacije koju imate instaliranu kao što je na primer. QR Code Scaner.

Od kamere, dva putića

Ako ste ljubitelj muzike sigurno će vam se svideti što Desire HD dolazi sa podrškom za Dolby Surround. Zvuk je zaista fantastičan čak i sa sluškama koje sa njim dolaze. Zanimljivo je rešenje da se 3,5 mm džek stavi sa donje strane telefona. HTC objašnjava da ga je stavio baš tu zato što kada slušate muziku preko slušalica telefon vam je najverovatnije u džepu i ovom slučaju stajaće naglavačke. Međutim, kada ga budete vadili iz džepa, ekran telefona biće postavljen baš kako treba. Jednostavno ali genijalno, zar ne?

HTC Desire HD ima najopremljeniju kameru koju je Android do sada video. U pitanju je kamera od 8 megapiksela ali bez odgovarajućeg tastera za fotkanje i bez zaštite za sočivo. Kamera podpomognuta s dva led blica i puno opcija za podešavanje pravi slike koje su dosta bolje od onoga na Desire. Ipak, razočarao su nas video snimci. Iako može da snima u HD i to sa mogućnošću korišćenja blica i zuma, kvalitet snimka je sasvim prosečan.

Konačna presuda

HTC Desire HD je uspeo da nadmaši starijeg brata iako faktora oduševljenja nema. Ipak,  jer ovo samo naslednik. Bolji, ali naslednik. Ako imate Desire, nema potrebe da prelazite na njega. Ako kupujete novi telefon, ovo je sigurno najbolji Android koji trenutno postoji na tržištu.

Prednosti

 • Odličan HD ekran od 4,3 inča
 • HTC Sense UI i Froyo 2.2.1
 • brzina, komfrornost i integracija u radu

Mane

 • Može da otvori samo 4 web stranice u isto vreme
 • Nema video call

Ocena: 97

Cena: oko 570 evra

 

3 thoughts on “HTC Desire HD na testu

 1. Robert

  Malo je skupo za takvu “igračku”,
  jer se sad već može kupiti solidan pad .. da ne pričamo o laptopima ..

  Ali, bože moj, sve je stvar ukusa ..

 2. Nemanja

  Najbolji? Rekao bih da je to stvar ukusa. Na primer za ljude sa kracim prstima moze da bude tezak za koriscenje. Android Froyo je za geeks vec star jer se Gingerbread vec pojavio na mnogim telefonima. Dalje LG 2x nudi dual core a Samsung od maja treba da plasira novi Galxy II 1.2 Ghz dual core. HTC treba da izbaci novi tel HTC Sensation. Rekao bih da je HTC HD odlican telefon ali danas ipak treba sacekati novi aparat. Inace review je odlicna

 3. Nenad

  Cini mi se da je za vecinu poboljsanja zasluzan softver tako da je malo diskutabilno zasto je i cena jos uvek dosta visoka

Leave a Reply