Google Android · Mobile

HTC Desire na testu Mobitecha

Odmah na početku moramo vam nešto priznati. Vrlo je teško napisati realističan tekst za ovaj telefon, o kojem se priča gde god se okrenete. S jedne strane je zaluđena gomila koja bi za Android i Desire prodala i roditelje (ili makar prijatelje), dok s druge strane, pomalo nezainteresovano, stoje svi ostali koji ga smatraju OK izborom, ali ne toliko revolucionarnim koliko bi to HTC i Android želeli.

Iskreno, priklonili smo se drugom taboru, pa smo spremi da podnesemo sve niske udarce prvog klana, koji jedva čeka da nas demantuje. Ipak, postoji nekoliko vrlo jakih razloga što smatramo da Android ima još mnogo toga da nauči kako bi dobio epitet revolucionarnog predvodnika novog talasa.

Otkako se pojavio, Android je napredovao nekoliko stotina svetlosnih godina, pa je sa v1.5 stigao na v2.1 i uleteo u trku s najboljim mobilnim platformama na tržištu. Upeglanost interfejsa i veliki potencijal niko mu ne može osporiti. Pomoću ozbiljnog hardvera, kakav mu nudi Desire, Android je spreman za preuzimanje liderske pozicije u svojoj (najvišoj) klasi, ali je li baš sve tako ružičasto? Očigledno nije, čim se uopšte pitamo.

Dakle, HTC je, ugledajući se na Google Nexus One, na koji neodoljivo podseća, ponudio tržištu izuzetno moderan i dobro konstruisan telefon, za čiju su izradu upotrebljeni samo vrhunski materijali. Desire je prilično velik i težak, ali zato ima displej od 3,7 inča s rezolucijom od 480 x 800 piksela i prikazom do 16,7 miliona boja. AMOLED matrica mnogo je adekvatniji izbor od TFT matrice upravo zbog jače izražajnosti boja i boljeg prikaza, većeg poleta sadržaja, koji ne pati od Ghost efekta, a kapacitivna touchscreen karakteristika omogućava upotrebu stilus olovke ili samo prstiju za upravljanje telefonom.

Androidsko okruženje prilično je jednostavno, ali veoma lako za snalaženje. HTC Desire, uz meni i strelica taster, omogućava logično i lako kretanje po menijima, a optički taster, smešten u metalni kružić (optički trekped), između ovih tastera može se upotrebiti i kao pokazivač miša, pa kako kome volja.

htc-desire-02

TELEFON ZVANI ČEŽNJA -Telefon koji se nameće i svojim nazivom i jakom listom karakteristika, ali …

Najveći dodatak koji HTC Desire unosi u svoju kategoriju svakako je procesor od 1 GHz. Ovde je reč o – pazite naziv! – procesoru Qualcomm SnapDragon QSD8250, koji, sem pomenute brzine, uz 576 MB RAM i 512 MB ROM memorije, ubrzava Android okruženje poput nitrododatka u serijalu Need For Speed.

Za nekoliko dana testiranja, koliko nam je Vip velikodušno omogućio, nismo imali priliku da se sretnemo sa štucanjem, padom brzine ili nekom nuspojavom sa sličnih uređaja. Korisničko okruženje podeljeno je na sedam ekranskih separacija i glavni meni.

Po pomenutim separacijama/panelima možete razbacati raznorazne vidžete, a HTC Sense omogućava vam da panele organizujete u poslovnom, zabavnom ili nekom drugom maniru, što birate iz podešavajućeg menija.

HTC i Android dišu onako kako im internet diriguje, pa vam ovakav telefon ništa ne vredi ako vam operater ne ponudi neki jak data paket uz njega. Srećom, Vip ima mesečne pakete od 325 MB, koji su uračunati u osnovnu pretplatu, pa naviše, što će za početak biti dovoljno.

Konstatacija da će nas Google jednog dana, kada više ne budemo mogli bez njegovih proizvoda, sve progutati za doručak – polako se ostvaruje. Ako pogledamo Android market prodavnicu iz decembra prošle godine, kada smo testirali Samsung Spicu, i današnju, u aprilu, možemo konstatovati sledeće: najviše besplatnih aplikacija u Android marketu odnosi se na Lite ili Trial, što znači da je Google, u saradnji sa svojim ili tuđim razvojnim timovima i programerima, odlučio da je vreme da se debelo plati za full verzije aplikacija, igara, tema, popularnih živih pozadinskih slika, melodija i ostalog.

Ako Google reši da uvede naplatu i za korišćenje drugih, mnogo popularnijih sevisa – gotovi smo! ;)

htc-desire-03

HTC Desire namenjen je poslovnjacima bez granica, makar je tako zamišljen. Realnost je sasvim drugačija. Kupićete telefon za najmanje 26.999 dinara, koliko košta Desire u Vipovom najjačem mesečnom paketu, pa sve do 51.999 dinara, kolika mu je cena u slobodnoj prodaji, a za to nećete dobiti neke od osnovnih poslovnih alatki.

Recimo, odmah nakon kupovine moraćete u lov na PDF čitač, Bluetooth softverski dodatak za razmenu fajlova, kvalitetniji Office Editor i još neke uobičajene aplikacije koje se kod konkurenata dobijaju “out of the box”. Još jedna začkoljica čeka vas u meniju kamere. Sem što nas je razočarala u video modu, ponajviše zbog izuzetnog kolebanja frejmrejta, nećete moći da se koristite njome dok u telefon ne umetnete microSD karticu.

Ali prvo morate ugasiti Desire i umetnuti je u njega, jer u 21. veku telefon od preko 500 evra ne podržava hot swap mogućnost izmene microSD-a. Za kraj još nešto! Pozivanje iz kola, takođe, možete zaboraviti jer Desire ne podržava glasovno pozivanje, a Zakon o saobraćaju je striktan – nema držanja telefona u vožnji. I još nešto – moramo, jače je od nas – zaboravite i glasovnu GPS navigaciju. Jer, Desire je ne podržava!
HTC i Android idu u odličnom pravcu i na pragu su revolucije. Ipak, treba im još nekoliko sitnih koraka i niža cena da je zaista i naprave.

Kontakt: Vip mobile

Cena: od 26.999 dinara

VIP tarife
Cena u prodaji 51.999 din.
Postpejd 60 39.999 din.
Postpejd 150 34.999 din.
Postpejd 325 31.999 din.
Postpejd 900 28.999 din.
Postpejd 1800 26.999 din.

Ocene
Dizajn: 10
Upotreba: 10
Karakteristike: 10
Kvalitet poziva: 10
Cena: 8
Ukupna ocena: 96%

(Mobitech)

One thought on “HTC Desire na testu Mobitecha

Leave a Reply