Mobile

HTC istraživanje: dobar dizajn nas usrećuje

Dokazano je da dobro dizajnirani predmeti umanjuju snažne negativne emocije poput besa i nervoze

Okruženost dobro dizajniranim predmetima za svakodnevnu upotrebu može na naše raspoloženje imati isti pozitivan efekat koji izaziva posmatranje umetničkog dela ili bavljenje fizičkom aktivnošću.

Novo globalno istraživanje koje je sprovela kompanija HTC, svetski lider u mobilnim inovacijama i dizajnu, otkrilo je da su ljudi srećniji onda kada posmatraju i koriste lepe predmete koji su istovremeno i funkcionalni. Rezultati takođe pokazuju da smirenost i zadovoljstvo sobom mogu da podstaknu našu kreativnost.

htc dizajn

Ključna otkrića

U ovoj naučnoj studiji procenjivane su fizičke (biometrijske) reakcije 2 177 ispitanika na sedam različitih tržišta, tako što se pratio njihov rad srca i znojenje za vreme sprovođenja niza on-lajn testova kreativnosti. Posmatranje „lepih“, „funkcionalnih“ ili „i lepih i funkcionalnih“ svakodnevnih predmeta kod kuće i na radnom mestu i rukovanje njima pokazalo je da:

 • dobro dizajnirani predmeti koji su i lepi i funkcionalni izazivaju pozitivne emocije, kao što su smirenost i zadovoljstvo, i ublažavaju negativna osećanja poput besa i nervoze skoro za trećinu (29%);
 • čisto funkcionalni predmeti koji nisu lepi pojačavaju negativna osećanja, kao što su potištenost i depresija za 23%;
 • loša funkcionalnost sputava kreativnost i otežava nam da budemo kreativni za 45%;
 • dobro raspoloženje čini da budemo slobodniji i otvoreniji prema novim idejama – što nas samim tim čini i kreativnijim;
 • nisu uočene veće razlike između ispitanika iz sedam različitih zemalja koje su obuhvaćene studijom.

Emocionalni efekat spoja lepote i funkcionalnosti

Dr Sajmon Mur (Simon Moore), član Britanskog udruženja psihologa i upravnik agencije za bihejvioralna istraživanja „Innovation bubble“, objašnjava: „Lepota izaziva stabilna i dugoročna pozitivna osećanja i ima katarzičan efekat na negativne emocije. Šetnja po prirodi ili po plaži može da nam popravi raspoloženje. Posmatranje izvanredne fotografije ili čuvene slike može da nas gane i rasplače. Na drugom kraju skale, snažna i uticajna pozitivna osećanja poput ushićenosti, uzbuđenja i oduševljenja ne traju dugo. Ne mogu da traju dugo – previše su iscrpljujuća po čoveka i kao takva ne mogu dovesti do kreativnosti.“

Dr Mur je takođe napomenuo da su mnogi od ispitanika u ovoj studiji svesno okruživali svoja radna mesta ili određene delove svojih domova lepim predmetima:

 •  „Lepe stvari na radnom mestu obeležavaju moju kreativnu teritoriju“, Lin (26 godina), student, Kina;
 • „Posmatranje lepih stvari meni ublažava stres i inspiriše me kad mi je potrebna kreativnost“, Mej-hui (Mei-hui) (22 godine), dadilja, Tajvan.

Posmatranje, divljenje i dodirivanje dobro dizajniranih predmeta deluje na nas kao „emocionalni vitamin“, pojačava osećanje sreće i zadovoljstva i štiti nas od stresa i napetosti. Ne iznenađuje činjenica da je dizajn na prvom mestu globalnih faktora pri kupovini pametnih telefona,* jer ih nosimo svuda sa sobom.

„Mi u HTC-u smo oduvek instinktivno znali da je dobar dizajn važan. Nije reč samo o pravljenju prelepog telefona koji izgleda dobro i stvara dobar osećaj – već i o razumevanju efekta koji dobro dizajnirani svakodnevni predmeti imaju na ljudska osećanja i ponašanje. Zato smo svoju pretpostavku testirali“, rekao je Klod Zelveger (Claude Zellweger), glavni dizajner u HTC-u.

 

„Test je pokazao jednu zanimljivu činjenicu: dobar dizajn nas usrećuje. Zbog toga svaki put kada napravimo predmet za svakodnevnu upotrebu, poput HTC One telefona, koji kasnije pobere pohvalne kritike, znamo da smo uradili nešto dobro, da smo dizajnirali telefon koji potrošači zaista žele“.

Top lista saveta doktora Sajmona Mura za podsticanje osećanja sreće i kreativnosti u svim aspektima našeg užurbanog i stresnog života:

 • Savet broj jedan: Sprijateljite se na poslu. Odvojite vreme da upoznate svoje kolege – možda vam se zaista dopadnu. Prijateljstvo je važno za vašu sreću na poslu, jer će vas prijatelj nasmejati i pomoći vam da prevaziđete stres.
 • Savet broj dva: Osvetlite svoj dom. Psihološka istraživanja su dokazala moć prirodnog svetla da utiče na našu dobrobit, sreću i kreativnost. Ako imate male prozore, možete da osvetlite svoj dom tako što ćete zidove obojiti svetlim nijansama ili instaliranjem sijalica sa prirodnim osvetljenjem onde gde provodite mnogo vremena.
 • Savet broj tri: Više se smejte. Deca se nasmeju oko 200 puta dnevno; odrasli se u proseku nasmeju 15 puta dnevno. Smeh nas oslobađa stresa tako što podstiče lučenje hormona sreće i zato u svemu pronađite neku smešnu stranu.
 • Savet broj četiri: Prihvatite činjenicu da samo vi svet vidite onako kako ga vidite – svi smo mi bića sa sopstvene planete. Što više vremena provodite u upoređivanju postupaka drugih sa onim što biste vi rekli/uradili, to ćete biti nezadovoljniji u svojim vezama.
 • Savet broj pet: Budite aktivni. Šetnja ili vožnja autobusom nekad vam može doneti preko potreban predah i mir i može dovesti do onih „eureka“ trenutaka. Mnogi izumitelji su došli do svojih najboljih ideja dok su se bavili nečim sasvim drugačijim.
 • Savet broj šest: Okružite se dobro dizajniranim predmetima. Istraživanje koje je sprovela kompanija HTC pokazalo je da dobro dizajnirani predmeti za svakodnevnu upotrebu mogu da vas usreće, što zatim podstiče i vašu kreativnost. Osećate se sumorno? Imate kreativnu blokadu? Pristavite onda vodu za čaj!

Leave a Reply