Mobile

HTC pretekao Nokiju

Do pre samo nekoliko godina Nokia je bila suvereni vladar tržišta mobilnih telefona, a onda malo, po malo kolač se krunio, akcije padale, a korisnici sve više nalazili alternativu finskoj kompaniji. Nokia je Symbian uvela na velika vrata u džepove korisnika, ali nije uspela da ovaj operazivni sistem učini svežim, brzim i što je najvažnije – konkurentnim.

Prvo se pojavio Appleov iOS, a ubrzo zatim i Googleov Android. Oba daleko agilnija, otvorenija, više okrenuta korisniku i stabilnija. Kada je trebala da se izjasni o Android platformi, tadašnji menadžment Nokije je u saopštenju za medije konstatovao da je Android sličan osećaju kada se upiškite u gaće – daje samo prividan utisak toplote. I nije bio u pravu, i to kako!

Korak, po korak, slobodno možemo reći – rival iz senke – HTC, prerastao je finsku kompaniju po tržišnoj vrednosti i načinio je tek četvrtim svetskim proizvođačem smartfona.  HTC je prešišao Nokiju za gotovo milijardu dolara!

I mada sve ne izgleda tako crno ili ne daj bože bezizlazno za Fince, koji su se u poslednjem trenutku spetljali sa Windowsom, HTC je već najavio gomilu Android i WP7 modela kojima nastoji još više da pobegne Nokiji i napadne poziciju #2 na svetskom tržištu proizvođača smartfona. Istog dana kada i Nokija – 12. aprila – i HTC će održati medijsku konferenciju, na kojoj će predstaviti nove uređaje i softverska rešenja.

Poređenja radi, akcije HTC-a su, analizirajući celu 2010. godinu, porasle za više od 30%, dok su Nokijine pale za gotovo 20%. HTC se sada nalazi iza Applea i Samsunga, koji su vodeći proizvođači smartfona. Bez obzira na to što je Nokia prodala više od 460 miliona telefona prošle godine, to joj nije pomoglo da zadrži dobru poziciju na ovom tržištu, jer je gro telefona pripadao najnižem i srednjem tržišnom segmentu, koje smatfoni ne zahvataju.

Da li i vama ovo miriše na neophodnu drastičnu promenu strategiju Nokije ili njen kraj?
(Mi2Mobile)

Leave a Reply